O Hrvatskoj gospodarskoj komori

O Hrvatskoj gospodarskoj komori

Potpuno je jasno da je Hrvatska gospodarska komora u velikoj mjeri, kao i dosta drugih sličnih tijela, puna podobnih političkih namještenika. To nitko ne spori. Premda bi HGK teoretski mogla igrati korisnu ulogu za našu privredu, trenutno nije tako i to se neće promijeniti dok je na vlasti trenutna politička elita i trenutna ekonomska politika.

No iza napada Udruge glas poduzetnika preko klerokapitalističke stranke Most na Hrvatsku gospodarsku komoru ne stoji samo napad na jednu svakako korumpiranu ustanovu, nego je riječ o napadu na bilo što što je javno, društveno i oporezovano. Komora je, takva kakva je, samo prvi korak.

RF na takve desnopopulističke igrokaze, premda ne podržava HGK i premda jest za to da se članarina u Hrvatskoj gospodarskoj/obrtničkoj komori ukine samozaposlenima i samostalnim obrtnicima (koji realno nisu nikakvi "poduzetnici" nego zapravo samostalni radnici na tržištu), ne može pristati.

Potpuno je jasno da sve mainstream stranke (od HDZ-a i SDP-a do Mosta) zapravo podržavaju istu neoliberalnu, pro-tajkunsku i antiradničku politiku, jednako kao i HGK i Udruga Glas poduzetnika.

Ovo što sada vidimo je samo mazanje očiju javnosti kojim se samozaposlene pokušava svrstati na istu stranu s vlasnicima poduzeća i čime se pokušava kao temeljni sukob nametnuti privatno (tobože kapitalisti i radnici zajedno) protiv javnoga, umjesto jedinog realnoga sukoba – onoga radništva protiv kapitala koji ga ugnjetava i izrabljuje.

Ekonomija koja se temelji na kafićima i samozaposlenima je u startu propala i besperspektivna. No dominantna ideologija i politika mnogima nudi samo "mikropoduzetništvo" i mnogi su prisiljeni na taj način pokušati zaraditi za život. To je u jednu ruku novi vid socijale kao što su prijevremene mirovine i aprecijacija tečaja bile prije 2008. savršena poluga za neutraliziranje klasnog sukoba.

No RF se ne smije i ne može prilagođavati takvoj logici i doći u poziciju da se bori za interese kapitala (pa makar i sitnoga).