Sjeme - za sve!

Sjeme - za sve!

Podržavamo inicijativu „Sjeme je naše ljudsko pravo“ kao potpisnica peticije i stojimo uz sve poljoprivednike koji koriste vlastito sjeme u uzgoju (za tržište i za vlastite potrebe) te uz čuvare sjemena koji solidarno razmjenjuju sjeme bez potraživanja novca u zajedničkom cilju očuvanja agrobioraznolikosti (koja je osnova za prilagodbu i ublažavanje posljedica klimatskih promjena).

Također, pozivamo ministricu poljoprivrede da javnosti dȃ jasno objašnjenje ograničenja koja se navode u članku 16. stavak 1. i zašto smatra opravdanim da Hrvatska ovakvim ograničenjima može kršiti međunarodne zakone (UNDROP i ITPGRFA) i da jedina u cijeloj Europi ima unutar Zakona o sjemenu takvo ograničenje upotrebe sjemena s poljoprivrednog gospodarstva.

Odredbama iz novog prijedloga zakona o sjemenu potiče se ovisnost poljoprivrednika o industriji i oduzima im se pravo da sami uzgajaju sjeme tradicijskim metodama od lokalnog materijala. Drugim riječima, tim odredbama ugrožava se preduvjet otpornog prehrambenog sustava, i to u uvjetima krize.

Stoga, tražimo odgodu zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja do trenutka donošenja zakona koji će definirati područje sjemenarstva na evropskoj razini.

Ukoliko dogovor o uklanjanju spornih članaka nije moguće postići, tražimo uklanjanje pojma “sjeme s obiteljskog gospodarstva” i svih odredbi vezanih uz taj pojam.

Ujedno, želimo zahvaliti svima koji spašavaju neregistrirane sorte sjemena, pokretačima ali i svim dionicima Inicijative jer svojim stavom poručuju „ne!“ privatizaciji prirodnih resursa.

Podsjećamo da uvijek imamo slobodu da se odupremo nepravdi.

SJEME – ZA SVE!