Podijeli! Neka i tvoj prijatelj vidi koliko je predsjedniku Republike, premijeru i ministrima stalo do naših radnika!

Podijeli! Neka i tvoj prijatelj vidi koliko je predsjedniku Republike, premijeru i ministrima stalo do naših radnika!

Otpušteni radnici rafinerije Sisak nam se ponovno javljaju. Ono što ih je dočekalo nakon otkaza jednako je bijedno kao i otkazi. Radnici su dobili odgovor predsjednika Republike Zorana Milanovića kojem je trebalo dva i pol mjeseca da nešto napiše poniženim i osiromašenim ljudima koji su podobijali otkaze, navodno zbog korona krize koju evo, najviše osjećaju radnici, nezaposleni, sezonci, iako nas uvjeravaju da je baš tim skupinama namijenjena pomoć u krizi. Milanović je elegantno izbjegao odgovor proslijedivši pitanje Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Odgovor tog ministarstva stigao je iako smo ga već čuli nekoliko puta i ne predstavlja nikakav odgovor na pitanje – zašto se otpušta radnike u krizi iako je riječ o kompaniji koja je prošle godine ostvarila milijunsku dobit?

Na poslanom očitovanju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je navedena kriva godina 2019. a u potpisu očitovanja je ministar Tomislav Ćorić. Nije čudno da se godine ne mijenjaju Ćoriću koji ima svo vrijeme ovog svijeta – radnici ovaj prvi mjesec bez plaće, baš i ne. Oni moraju smisliti način da plate račune, isplate rate kredita, prežive do idućeg mjeseca.

U odgovoru ministar navodi kako je "restrukturiranje" (novi naziv za otkaze) obuhvatilo radnike koji su već dulje vrijeme oslobođeni od „obaveze rada”, navodno zbog smanjenih poslovnih aktivnosti što je, upozoravaju još jednom radnici, najobičnija laž. Radnici su poslani kućama pod krinkom pandemije i pod tom istom krinkom su im uručeni i otkazi ugovora o radu.

No ministar nije stao na tome da koristi pandemiju za već odavno postavljen cilj – uništavanje domaćih rafinerija u korist korporativnog interesa Mola, već ima obraza prozivati radnike koji vode Facebook stranicu @Podržimo radnike RNS da se izbore za bolju budućnost svih radnika Ine zbog objavljivanja imena radnika koji će dobiti otkaze.

Radnici kažu da se raduju danu kada će Ćorić završiti u zatvoru zbog izdaje nacionalnih interesa države odnosno izdaje njene energetske neovisnosti. Umjesto da se taj ministar brine za radnike i njihove sudbine, za sudbine svih u RH nakon njegovog pustošenja i ekonomskog pustošenja koje će ostaviti njegova vlada, njega navodno brine objava spiska od 250 rafinerijskih radnika – dokument koji je autentičan i za koji je postojala obaveza da se učini javnim, te bi se zbog tajenja takvog popisa trebalo upirati prstom u upravu, a ne u radnike.

Radnici se s pravom čude da dok Ćorić uz pokroviteljstvo Plenkovića ne odgovara za uništavanje Ine i njeno potkradanje, dok se kradu stotine milijuna preko vjetroelektrana, a podižu kaznene prijave protiv „nepoznatih počinitelja”. Dok Ćorića i druge brinu osobni podaci radnika koji su dobili otkaz i njihova objava, oni nam kažu kako ih istovremeno "zaboli ga ona stvar za egzistenciju tih istih radnika".