Misle li vladajući spriječiti val otkaza?

Misle li vladajući spriječiti val otkaza?

U Hrvatskoj je u zadnjih par mjeseci najavljen val otkaza, a s 1. studenim najavljuje se val ovrha zbog prestanka moratorija na kredite. Vladajući istovremeno najavljuju porezne olakšice za najbogatije.

S 1. listopadom će 250 radnika Rafinerije Sisak dobiti otkaze. Već smo se otpustilo 300 radnika Crosca - iako je Ina prošlu godinu završila s preko 650 milijuna kuna dobiti. Iz Hrvatske odlazi Meggle što znači gašenje proizvodnje i otkazi za 200 radnika i raskid ugovora za 300 kooperanata, umirovljenje mnogih radnika. British American Tobacco se povlači iz proizvodnje u Istri, tvrtka Saipem je najavila odlazak, što znači da će 200 visokoobrazovanih inženjera ostati bez posla, ugasila se šećerana u Virovitici, u Krašu se otpustilo stotinjak radnika na određeno, sedamdesetak ih je umirovljeno, u Đuri Đakoviću se smanjuje temeljni kapital kako bi ga se jeftinije prodalo, preostalih 350 radnika u Brodotrogiru čekaju definitivan kraj ovog brodogradilišta, u Dubrovniku je 200 radnika nekad turističkog giganta Atlas dobilo otkaze. Pirotehničarima se dijele otkazi ili odlaze u mirovinu s nedostatnim prihodima za život.

Zahtijevamo:

  •  od premijera Vlade Andreja Plenkovića da zaštiti radnike i spriječi val otkaza kojem svjedočimo,
  • da predloži plan za mijenjanje gospodarske situacije u zemlji, konkretne prijedloge i rješenja za zadržavanje radnih mjesta, te pokretanje proizvodnje.