Antikrizne mjere Radničke fronte

Antikrizne mjere Radničke fronte

slika

Radnička fronta objavljuje ekonomski antikrizni program u situaciji pandemije korona virusa. Ambicija ovog kriznog paketa nije da tek održi hrvatsku ekonomiju na životu, već da on bude prvi gradivni element novog društvenog ugovora, onog u kojem radništvo i produktivna većina više neće biti izdani i žrtvovani radi maksimizacije profita i očuvanja partikularnih interesa kapitalista. Ovaj paket mjera odgovor je na Vladine mjere koje su se već pokazale manjkavima, koje idu u prilog “poduzetnicima” no ne nužno i u korist radnika. Mjere koje donosimo su isključivo u korist radne većine, a ne privilegiranih elita.

18 mjera:

 1. Subvencioniranje radničkih plaća i doprinosa u malim poduzećima pod uvjetom demokratizacije radnog mjesta - financiranje plaća ispod 10 000 s 80% iznosa i novi neto minimalac od 4500 kn
 2. Uvjetovanje potpore obustavom isplate dobiti kapitalistima i uz mogućnost transformacije tvrtki u zadruge na zahtjev radnika
 3. Objava popisa tvrtki koje su dobile rasterećenje i subvencije
 4. Obustava plaćanja kredita, dugova i režija za radnike čije tvrtke ne posluju
 5. Učiniti transparentnim račune 1,5 posto najbogatijih stanovnika u domaćim bankama, sredstva na računima progresivno oporezivati te ih preusmjeriti u fondove za saniranje krize. Sva sredstva koja po deponentu premašuju iznos koji garantira Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju bankarskog sustava (cca 700.000 kuna) postaju osnovica za porez. Ukupni imovinski cenzus nositelja računa i njegove obitelji iznimno može opravdati izuzeće od tog pravila (primjerice, u preraspodjelu ne ulaze sredstva stečena unutar radnog odnosa u svojstvu fizičke osobe - radnika, te obavljanjem samostalne djelatnosti u državi ili inozemstvu, kao niti zemljišta, ušteđevina ili naslijeđena stečevina namijenjena za kupovinu prve nekretnine obitelji i sl.)
 6. Subvencioniranje plaća samozaposlenima te sezonskim i prekarnim radnicima
 7. Zatvoreni restorani na javno upravljanje, obroci za izolirane
 8. Društveno upravljanje privatnim bolničkim kapacitetima u slučaju eskalacije krize
 9. Poticanje malih poljoprivrednika i OPG-ova beskamatnim kreditima HBOR-a
 10. Društveno i radničko preuzimanje tvrtki koje proizvode medicinsku opremu
 11. Osiguranje sredstava iz proračuna za područja pogođena potresom – prazne hotele napuniti ljudima bez doma
 12. Smanjenje plaća većih od 10 000 kn za 40% političkoj vrhuški
 13. Beskućnicima te starima i nemoćnima staviti na raspolaganje nekretnine i imovinu u vlasništvu crkve te ih prilagoditi njihovim potrebama.
 14. Svima na teritoriju RH privremeno odobriti legalni status kako bi mogli dobiti pristup svim uslugama pomoći države
 15. Politička i ekonomska decentralizacija zemlje kroz planski i regionalni razvoj – ukinuti županije i reducirati broj općina na razinu iz 1990.
 16. Obustava financiranja Katoličke crkve – Raskid Vatikanskih ugovora
 17. Smanjivanje povlaštenih mirovina
 18. Ukidanje drugog mirovinskog stupa - sredstva osiguranika transferirati u državni proračun.

Za više o mjerama i načinu financiranja preuzmite čitav program u pdf formatu.

Galerija fotografija