Danas je 1. maj – što je s radnicima to Končara ne zanima…

Danas je 1. maj – što je s radnicima to Končara ne zanima…

Danas je 1. maj ili Međunarodni praznik rada – simbol višestoljetne, iscrpljujuće borbe za prava radnika.

Danas je dan kad bi radnici trebali slaviti svoja teško stečena prava ali ona danas u Hrvatskoj za radnike ne postoje kao i u slučaju radnika Brodotrogira, njih oko 150, ne postoje ni njihova radna mjesta….

U Brodotrogiru te sestrinskim firmama HBT I HULL proglašeno je oko 150 ljudi tehnološkim viškom te agonija koja traje već tri godine privodi se svom kraju. Očigledno je da je brodogradnja došla do svog kraja te priče o budućim ulaganjima i gradnjama su samo bila predstava za javnost, dok se u stvarnosti sve spremalo za konačan kraj….

Ali na današnji dan, pričat ćemo o neizvjesnoj sudbini 150 radnika, koji su nakon višegodišnjeg čekanja postali tehnološki višak jer Končar „ne želi više ulagat u brodogradnju“ te se okreće onom što mu je država omogućila da prodajom škvera za nula kuna te nakon procesa restrukturiranja postane privatno Končarevo vlasništvo, turizmom i marinom.

Što je s radnicima to Končara ne zanima…..da li će dobiti zaostale plaće da li će dobiti odgovarajuće otpremnine i da li će one biti isplaćene. Kako saznajemo i one davno obećane otpremnine radnicima Hull-a nisu isplaćene…..

Kako da radnici izbore sve ono što je 1. svibnja 1886. godine u Chicagu izboreno za njih, kad su oni koji su se trebali boriti za njih – sindikati- jednostavno izostali u ovoj priči….

Očigledno je da su u ovoj priči država Končar i sindikati omogućili da Brodotrogir sa svojih 1250 radnika ostane na brojci oko 200…

Ali mi vam poručujemo Sretan vam Prvi maj i stojimo uz vas u vašoj borbi za ono što vam po zakonu pripada. Oduzeli su vam radna mjesta iz ruke, otela su Trogiru njegovu stoljetnu tradiciju, ali ono što ste vi stekli svojim radom, to ne mogu to i neće