Zagrebačka skupština

Kako Bandić pomaže tajkunima da dobiju kavanu Corso

  • 24. 10. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Prostor bivše kavane Corso (Gundulićeva 2/Ilica 25) još od 1998. čami zatvoren, kao ruglo u strogom centru Zagreba. Kako je taj prostor u vlasništvu Države, Grad Zagreb je inicirao zamjenu svojih drugih prostora (u Frankopanskoj i Šenoinoj) za prostor bivše kavane Corso, kako bi se, riječima Milana Bandića, taj prostor konačno mogao revitalizirati. Prijedlog je trebao biti na listopadskoj sjednici Gradske skupštine, ali ga je Bandić iz nekog razloga povukao 2 dana prije same sjednice.

I sve bi tu bilo lijepo i krasno - taj prostor i treba obnoviti - da nije tek jednog detalja. U materijalima za sjednicu Gradske skupštine ne piše na koji se način bivša kavana Corso misli revitalizirati. No iz medija smo imali prilike saznati o čemu se radi – iako u materijalima za sjednicu o tome ništa nije bilo, već je poznato tko će dobiti te prostore da bi proširio svoje ugostiteljsko carstvo. Nema čak ni simuliranja bilo kakvog javnog natječaja.

U medijima se tajkunska obitelj Crnjac već pohvalila da će ih dopasti taj prostor. Riječ je o obitelji koja već drži poznate restorane Dubravkin put, Okrugljak i mnoge druge, a koje su dobili u 1990-ima privatizacijom društvenog ugostiteljskog poduzeća Splendid (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/bandic-pripremio-teren-bliskoj-prijateljici-ive-balent-da-ozivi-kultni-kafic-foto-20171023).

Za prezime Crnjac ste možda čuli – u 1990-ima se kroz pretvorbu i privatizaciju okoristio otac Božo Crnjac, njegov je sin Ivan Crnjac nedavno uhapšen u akciji Agrokor, a kći Danijela Gajski, koja vodi spomenute restorane i najavljuje obnovu Corsa (https://www.vecernji.hr/zagreb/zagreb-kavana-corso-kultni-prostor-u-koji-su-zalazili-matos-i-krleza-vraca-se-u-zivot-1199212), bliska je prijateljica Todorićeve kćeri Ive Balent.

U svakom slučaju, lijepo je čuti da, i kada se na prvi pogled čini da se radi nešto korisno, zapravo radi o obavljanju tehničkih poslova za uvijek istu političko-ekonomsku elitu.