Gradonačelnikove mjere protiv korone, u čiju korist?

Gradonačelnikove mjere protiv korone, u čiju korist?

19. ožujka je na prijedlog gradonačelnika Skupština grada Zagreba donijela Odluku za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19 na gospodarstvo grada Zagreba. Odluka oslobađa poduzetnike koji su u gradskim prostorima od najamnine, te zateznih kamata na ime zakasnine za ožujak, te oslobađa poduzetnike plaćanja 30% komunalne naknade. Mjere naravno neposredno za one koji su morali prestati s radom i nemaju prihode, mogu olakšati trenutno stanje i omogućiti zadržavanje nekih radnih mjesta. No mogu imati i sasvim drugačije učinke.

Što se tiče prve mjere ne zna se koje su njezine posljedice, koliko će Grad „ubrati” prihoda, te kako će se nepostojeća sredstva nadoknaditi, odnosno koje su konzekvence za proračunske rashode. Moguće je da ova mjera zapravo ne ide u korist radnika već poduzetnika jer će se zbog manjka u proračunu grada Zagreba kasnije tako pravdati otkaze koje Milan Bandić u Zagrebačkom Holdingu već najavljuje. Tako se čini da bi ova mjera mogla kreditirati poduzetnike, upravo na štetu radnika i to moguće onih koji će na svojim leđima ovih dana iznijeti krizu.

Druga mjera pak oslobađanja dijela komunalne naknade se odnosi na namjenska sredstva, pa ona nisu povezana direktno sa sredstvima za plaće i socijalne transfere. No zanimljivo je da se radnicima Diokija i Kamenskog nije htjelo dati zaslužene otpremnine putem slične mjere oslobađanja naplate komunalne naknade koju je Radnička fronta u svibnju 2018. ispred Lijevog bloka predlagala (mjera je odbačena nakon što je već izglasana). Tada je od gradonačelnika i Grada dolazila kritika o nezakonitosti našeg zahtjeva jer se komunalna naknada naplaćuje za točno definirane gradske usluge, a sada se odjednom sve može.