Članci

Seksizam kao politička konstanta Milana Bandića

  • 01. 09. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Napisala: Sanja Kovačević

Neki dan sam na portalu Libela pročitala tekst pod naslovom „Donald Trump, kompulzivni ženomrzac“ u kojemu autor Stephan Richter (za TheGlobalist) razlaže tezu kako je mizoginija jedina konstanta politike američkog predsjednika. Za oko mi je zapela rečenica: „Teško je zamisliti očitiji i groteskniji prikaz slabašnoga ega nego što je diskreditacija osoba u politici temeljem njihova roda.“ Zanimljiva je i česta ta kombinacija moćnog muškog političara i slabašnog ženomrzačkog ega. Među domaćim političarima lakše je nabrojati one koji ne upadaju u taj profil, no od predstavnika takvog profila (dakle, ženomrsca jadnog ega), slijedom još jednog vulgarnog seksizma, prvi mi pada na pamet zagrebački gradonačelnik koji nas ovakvim „pošalicama“ časti već skoro 20 godina.

Prisjetila sam se i da je na Libelinom Stupu srama bandonačelnik bio čest gost i da je tu rekorder po sramnim izjavama.

Usporedba s Trumpom je vjerojatno vrlo nategnuta, osim činjenice da je obojici mizoginija definitivno konstanta u političkom djelovanju.

Među sramotnim izjavama, osim seksističkih bilo je i rasističkih te homofobnih, no evo kratak pregled onih izjava u kojima gradonačelnik izražava krajnje ponižavajući odnos prema ženskom rodu, a koje su prema Zakonu o ravnopravnoti spolova i potencijalno utužive*.

Bilježimo da je na Stup srama prvi put dospio 2008. s izjavom:

“Što znači biti uspješan? Obogatiti se bez rada, to je uspjeh, to je obrazac ponašanja. Biti in, biti cool, to znači biti frajer, nekoga istući. Pa koje žene vole šonju? Hoćete mi reći profesori, jel' vole šonju? Vole frajera, fakina koji iza sebe ima pet do deset tuča i to s teškim ozljedama, ako je moguće da je veća šljiva."

“Treba znati kako se cvijeće sadi i zalijeva, ali i kako se šapće cvijeću. To je kao sa ženama - morate biti nježni, puni romantike i dobre volje. I cvijeće se zna smijati."
(Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, 2011. godine povodom otvaranja Dana cvijeća u Zagrebu)

"To što mi radimo pripremu društava kao cure za misu: šminkamo ih, uljepšavamo da bi bile što spremnije za dernek, za udaju, za snubljenje to je naša zadaća i za to će nam trebati šest mjeseci do godinu dana."
(Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba o mogućoj privatizaciji Gradske čistoće. (Izvor: HRT Dnevnik, 23.10.2013.)

"Ja poručujem mamama s Gornjeg grada da radije čuvaju svoju djecu i rade nekakav drugi koristan posao.” 
Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba (izvor: soundset.hr, 18. listopada 2014.)

"Volim dame u štiklama od 12 cm koje puše. Ali neka ih ne bacaju na pod."
rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u sklopu rasprave o zdravstvenom i ekološkom aspektu pušenja (izvor: tportal, 28.4.2015.)

„Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame, a ima i takvih. To je samo ona vanjska fasada - namaže se, a baš unutra nije najbolje. Ali prođe, APP".
(Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić o radovima na tržnici Dolac (izvor: N1, 10.8.2015.)

"Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit"
(Milan Bandić (MB 365) zagrebački gradonačelnik Mirjani Hrgi na pitanje o stanju u zagrebačkim vrtićima (izvor: index.hr, 8. rujna 2016.)


"Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam. Je li vi vjerujete da ja njima nisam dao? Ja sam njima dao i više nego što su tražili, ali svoju dezorganiziranost, svoju nesposobnost da se organiziraju, neuspjeh žele prevaliti na gradonačelnika. Ali nije to ništa slučajno. Ali ja sam najbolja dama. Pikova dama",
(Milan Bandić na optužbe inicijative "Narod odlučuje" da je minirao njihovu akciju prikupljanja potpisa (izvor: vijesti.rtl.hr, 29. kolovoza 2018.)

Ova posljednja izjava, od prije nekoliko dana, izrečena je, kao i uvijek u situaciji u kojoj se “brani” od neugodnih pitanja, a ovoga puta radi se o pitanjima upućenim u vezi “afere štandovi” za koju mu počinje suđenje sljedeći tjedan.

Često korištenje seksizma, uvredljivog i ponižavajućeg komentiranja žena temeljem spola, nije samo “neprimjereno” i “skandalozno”, “opuštena politička komunikacija” ili “novi biser” kako su to okarakterizirali pojedini mediji, već se radi o kršenju Zakona o ravnopravnosti spolova, te ne o neprimjerenom već o NEDOPUSTIVOM medijskom obraćanju osobe na visokoj političkoj poziciji.

S obzirom da Bandića zasigurno u bliskoj budućnosti očekuju nova neugodna pitanja vezana uz brojne afere i kaznena djela, možemo očekivati da će njegove izjave biti sve vulgarnije i uvredljivije, jer je to očito njegov način bustanja slabašnog ega.

Podsjećamo i da se istim ovim obrascem koristi i u istupanju na sjednicama u Gradskoj skupštini čemu smo svjedočili nebrojeno puta, za što nije dobio niti jednu opomenu predsjedavajućeg Gradske skupštine Andrije Mikulića. Istina je da se Bandić koristi stvaranjem showa (sjetite se Trumpa!) kako bi prikrio svoje političko-ekonomske poteze, a činjenica je i da su njegovi “showmanski” ispadi iznimno često mizogini odnosno ponižavajući za žene, bilo da se radi o obraćanju pojedinim zastupnicama i političkim aktericama, bilo o uvredljivim stereotipnim stavovima o ženskom rodu.

Kao dio Lijevog bloka u Gradskoj skupštini Zagreba, zastupnice i zastupnici Radničke fronte oštro će reagirati na sramotne istupe gradonačelnika i zahtijevati relevantne sankcije, a vas pozivamo da osudu ovakvih istupa uputite na Ured gradonačelnika (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili gradonačelnikov e-mail (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

* Čl. 8 (2) Zakona o ravnopravnosti spolova: Uznemiravanje je svako neželjeno ponašanje uvjetovano spolom osobe, koje ima za cilj ili koje stvarno predstavlja povredu osobnog dostojanstva i koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

[foto: Seksizam naš svagdašnji]