Članci

I Vrhovni sud donio sramotnu odluku o nezakonitosti štrajka CA

  • 30. 08. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Dok traje štrajk radnika Uljanika, 3. maja, od jučer i Brodotrogira, a radnici su ovoga tjedna pred Vladom glasno tražili da se ispoštuju njihova radnička prava te da institucije ove države poštuju zakone i Ustav, donesena je još jedna sramotna sudska odluka kojom se potpuno beskrupulozno krši upravo to temeljno radničko pravo zagarantirano zakonom i Ustavom - pravo na štrajk. Vrhovni sud je, kako kažu mediji, "presjekao" i potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit.

Da, Vrhovni sud je doista presjekao svaku iluziju da je smisao institucija ove države da štite prava ljudi koji u njoj žive i rade te još jednom pokazao da je sudbena vlast samo poluga vladajuće elite u službi kapitala. Ova zabrana se ne tiče samo radnica i radnika CA već i svih štrajkova i drugih oblika otpora koji će, neminovno je, uslijediti.

Postaje sve jasnije da se Ustav ne sprovodi te da se na terenu više ne brane radnička prava kao ni tekovine antifašizma. Stoga je i sve jasnije da se moramo okrenuti legitimnim, a ne legalnim rješenjima.

Solidarno s radnicama i radnicima Croatia Airlinesa i svim drugim obespravljenima u njihovoj pravednoj borbi!