Članci

Odgođen štrajk radnika Croatia Airlinesa

  • 09. 07. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Kako se doznaje, sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlines) odlučio je odgoditi štrajk u Croatia Airlinesu, koji je bio najavljen za danas (9.7.2018.), budući da su od vlasti dobili obećanje da će se osigurati svi potrebni preduvjeti za zaključenje kolektivnog ugovora.

Želimo ovom prilikom naglasiti da se opet jasno pokazalo da sindikalno organizirana borbenost u isticanju zahtjeva, i samo prijetnje ozbiljnim industrijskim akcijama, mogu polučiti rezultate.

U skladu s neoliberalnom praksom sustavne devastacije državnih poduzeća i smanjivanja radničkih prava, kako bi se pogodovalo interesima kapitala, i naš domaći avio prijevoznik Croatia Airlines nažalost odavno više nije ono što je bio. Godine nebrige i postavljanja proturadničkih uprava, što pokazuje i zadnji primjer kada je trenutna uprava prijetila radnicima koji su se odlučili za štrajk, dovele su do situacije da se prodaju slotovi na aerodromima, da nema sredstava za obnovu flote već se krpaju stari avioni. To stanje najviše šteti radnicama i radnicima, kojima se onemogućava ostvarenje radničkih prava odbijanjem sklapanja Kolektivnog ugovora.

Radnička Fronta daje punu podršku radnicama i radnicima CA u borbi za njihova prava. Nadamo se da ovo neće biti isprazna obećanja i da će rezultat na kraju biti potpisan Kolektivni ugovor, s ispunjenjem svih zahtjeva radnica i radnika.