Članci

Mladi kapitalistički geniji koji su počeli od "nule" i "racionalnost" privatnih ulagača

  • 28. 06. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Komentar našeg simpatizera Daria Vojvodića o "usponu i padu" (bivše) najmlađe milijarderke Elizabeth Holmes.

 

Zanimljivo je kako propagandisti kapitalizma vole naglašavati kako je ulaganje privatnih vlasnika kapitala u nečiji tuđi biznis racionalan proces i kako se cijeli sustav sâm regulira, pa ne nastaju velike neuspješne firme i ne gube se uloženi novci, dok se državnom sektoru prigovara kao iracionalnom u kojem postoje milijunski projekti koji su ispali neprofitabilni ili ne posluju dovoljno profitabilno. Ne znam kako bi ti isti komentirali ulupane milijarde u firmu Elizabeth Holmes, koja ih je sve prevarila i pokupila novce u svoj džep. Nekoliko milijardi uloženih privatnog, a i javnog novca je doslovno spaljeno na razvoj uređaja za brzi test krvi, koji ne funkcionira i koji je od početka bio prevara. Da podsjetim, te iste milijarde su mogle biti uložene u neki normalni industrijski projekt koji bi otvorio na tisuće radnih mjesta u SAD-u, a još bi ti isti ulagači i zaradili nešto.


Ipak, najvažnije je primijetiti kako su svjetski mainstream mediji popratili uspon Elizabeth Holmes, koju su prije debakla proglašavali mladim genijem, nastalom najmlađom milijarderkom iz ničega, da je pretekla i Zuckerberga, a između ostalih medijskih priloga nastupala je i čak na TED talku, inače rezerviranom za napredne teme u čijim govorima nastupaju intelektualci. No, za kraj, svi su oni prešućivali da je Elizabeth počela kao kćer bogataša, i takav njen uspon, makar zasnovan na prevari, bez početnog velikog novca ne bi bio ni moguć. Poštenom ili nepoštenon, prosječnom je građaninu gotovo nemoguće doći do milijuna bez ogromnog vlastitog početnog kapitala, uglavnom naslijeđenog ili u gorim slučajevim pokradenog.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/uspon-i-pad-elizabeth-holmes-najmladje-milijarderke-koja-je-prevarila-cijeli-svijet/2006552.aspx