Članci

Zašto je osuđen Zdravko Mamić?

  • 06. 06. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Iako nas današnja nepravomoćna osuda nogometnog kriminalca Zdravka Mamića može veseliti, ne treba biti naivan. 

Kao prvo, nepravomoćna presuda ne znači puno. Ona se može poništiti, suđenje se može vratiti na početak itd. Vidjeli smo što to znači u slučaju Sanadera koji još uvijek, skoro 10 godina, nema pravomoćne presude.

Kao drugo, osuda Mamića, unatoč njegovim dobro poznatim vezama s HDZ-om (i pogotovo predsjednicom KGK), nipošto ne znači da smo dočekali mitsku "pravnu državu".

Ova sasvim uvjetna presuda Mamiću ne govori nam zapravo ništa o našem sudstvu i "vladavini prava". Ona nam samo govori da je Mamić izgubio svoje političko zaleđe, koje ga je dosad štitilo.

Naime, kako je Mamić bio dobro povezan s HDZ-om i kako je posredstvom novca imao protekciju i u sudstvu (zato mu se i sudilo izvan Zagreba), dosad nije nikako mogao nastradati. Razlog zašto je sad (možda) nagrabusio, iako mu zapravo na kraju vjerojatno ništa neće biti (niti će ići u zatvor, niti će morati vratiti pare), jednostavno je u tome što je postao pretežak teret HDZ-u.

Velik dio javnosti se se naprosto toliko okrenuo protiv Mamića, pri čemu je on postao jedan od simbola kriminala u nogometu, da je za HDZ bilo preskupo da ga bar nepravomoćno ne osude, da javnosti malo zamažu oči. Unatoč silnim novcima koje je Mamić dao HDZ-u i svim njegovim vezama, HDZ ga je teško mogao nastaviti štititi kao dosad. To bi ih jednostavno politički previše koštalo (što, doduše, ne znači da će Mamić realno biti kažnjen).

Ukratko - presuda Mamiću (još uvijek samo nepravomoćna) ne znači apsolutno ništa, osim da je Mamić izgubio svoju dosadašnju političku pozadinu jer je njegovo bahato i iritantno ponašanje postalo prevelik uteg za vladajuću stranku. Presuda Mamiću nam apsolutno ništa ne govori o našem sudstvu niti o "pravnoj državi".