Restoranska buržoazija opet plače

Restoranska buržoazija opet plače

Restoranska buržoazija opet plače. A i meni se bome plače kad vidim kakve idiotarije lik piše.

Prvo, zamisli, plače jadan kako su kod nas niže cijene nego u Austriji... Zamisli, pizza je "samo" 60 kn, a kola "samo" 20 kn. To je za more kod nas još i relativno "jeftino", dakle nisu baš ni realne cijene za sva mjesta. No važnije je pitanje kako si takve cijene može priuštit neko normalan iz Hrvatske. Ah da, zaboravio sam, koga briga ko si šta može priuštit i u kakvim se uvjetima radi, bitno je da ekipica tuče pare...

Drugo, jadni kapitalist fantazira o nekakvoj plaći od 8.000 kn u Hrvatskoj. Na to se čovjek može samo nasmijat. Plaće nisu ni otprilike tolke. Čak i da su relativno blizu tome (tipa da su 5.000), sve osim minimalca će bit na crno, a još će se i besplatno odrađivat po par sati neplaćenih prekovremenih dnevno tako da će ta "super" plaća od 5.000 uglavnom na crno na kraju ispast minimalac kad se gleda realan broj određenih sati.

Treće, problem su mu nezaposleni koji "ne žele" radit. Čitaj: ne žele radit kod njega u gore opisanim uvjetima. Povećaj plaće i poboljšaj uvjete, brale, pa će radit.

Četvrto, libertarijanske fantazije o bruto plaći su smiješne. Isplaćivanje bruto plaće bi značilo samo to da bi se realne plaće prepolovile jer bi se bruto plaća svela na neto plaću, a to što bi onda npr. zdravstvo kolabiralo restorandžiju, dakako, ne brine. Da nije tako, a šta bi restorandžiju bilo briga oće li isplatit bruto ili neto plaću i ko će i kako plaćat doprinose? Šta je kapitalista briga ako isplaćuje istu plaću ko i kako plaća poreze? Odgovor - naravno da ga nije briga ako bi isplaćivo istu plaću. Ali iza priče o bruto plaći stoji ideja da se porezi naprosto ne plaćaju ili da se radikalno smanje, a da plaća koju radnik dobije na ruke ostane više-manje ista.

Peto, nije spomenuo svoj novi mercedes parkiran pred vratima restorana.

I na kraju, buraz, ništa ti nikome ne "daješ". Radnici plaću crkavicu koju dobiju itekako zarade. Dapače, zarade i puno više nego što im ti "daš". Da nije tako, ne bi ih zaposlio. A ako moš radit bez radnikâ - probaj...

 

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zasto-su-place-kuhara-i-konobara-u-austriji-vece-nego-u-hrvatskoj-vlasnik-restorana-ima-odgovor/1038023.aspx