Članci

Pismo podrške radnicima INA-e i Rafinerije nafte Sisak

  • 21. 02. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Dragi prijatelji, kolege, suborci – radnici INA-e i RNS;

Ponovno vam se javljamo – nažalost, uvijek u sličnim situacijama, kao po špranci. Do sad smo se već dobro upoznali. Na ulici, na terenu, u prosvjedima i drugim akcijama za spas INA-e i drugih poduzeća, u kojima smo zajedno sudjelovali.

I ovaj put, osim što ćemo vam se pridružiti na Markovom trgu i zajedno sa vama prosvjedovati i tražiti (davno zakašnjelu) pravdu, želimo se i pismeno oglasiti sa podrškom vama i svima koji vas podržavaju. Želimo podsjetiti na zahtjev koji smo uputili gotovo odmah nakon što smo se osnovali, prije više godina, a taj zahtjev je HITNA NACIONALIZACIJA INA-E!

U konačnici, smatramo da je povijest pokazala kako je jedini način da radnici zadrže kontrolu nad svojom egzistencijom i sigurnost radnog mjesta, taj da sami upravljaju i odlučuju u svojim poduzećima. Ali to je dalek cilj, a do njega trebamo i možemo napraviti niz "manjih" poteza koji bi pomogli našoj devastiranoj ekonomiji.

Nacionalizacija INA-e je svakako predstavlja jedan takav potez. Kriminalno štetno upravljanje i opetovano kršenje ugovora, uz očitu namjeru gašenja RNS a možda i RNR sasvim su dovoljni razlozi i opravdanja za političku odluku Vlade kojom bi se MOL trenutno razvlastio od svog udjela u INA-i bez odštete.

Iako nemamo puno povjerenja u trenutnu Vladu, kao ni u prošle (a nadamo se ni vi), ipak sa INA-om pod državnom kontrolom možemo očekivati neku količinu transparentnosti i demokratskog nadzora koji trenutno manjkaju. Također, nacionaliziranom INA-om ne bi se upravljalo kao sada, sa očitim ciljem neprijateljskog preuzimanja i gašenja praktično cijele kompanije.

Stoga i ovaj puta ponavljamo zahtjev za hitnom nacionalizacijom INA-e, zahtjev koji će stajati na našem glavnom transparentu u petak, i koji jedini garantira trajnost uspjeha u vašoj pravednoj borbi. U toj borbi, kao i do sada, možete računati na našu punu podršku. Vidimo se u petak!

Radnička fronta, 20.2.2018.