Članci

Otvoreno pismo Borisu Miletiću, predsjedniku IDS-a i gradonačelniku Pule

  • 30. 01. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

#NeDamoUljanik #JavnaRasprava 

Budući je pokretanje otvorene, javne i političke rasprave oko budućnosti Uljanika jedan od zahtjeva RF-a (http://bit.ly/2GpHRGa), za Boris Miletić i IDS - Istarski Demokratski Sabor imamo nekoliko pitanja, vezanih uz Miletićevo gostovanje u HRT-ovoj emisiji “U mreži prvog”:

No prvo, recimo da nam je drago da je predsjednik IDS-a izrazio predanost očuvanju brodogradnje u Puli, barem “na riječima”. Biti će, naravno, potrebna i djela. U tom svjetlu, mislimo da radnici i javnost zaslužuju odgovore i pojašnjenja:

1. Budući je Miletić u istoj emisiji izrazio i predanost “uređenom slobodnom tržištu” (mi bismo rekli da se radi o drvena-peć-konceptu), javnost sigurno zanima kojim *konkretnim* mehanizmima (djelima!) IDS misli spriječiti najavljeno (ne)prijateljsko preuzimanje Uljanika na “slobodnom tržištu” dokapitalizacije, od strane Kermas Energije Danka Končara i Adris Grupe, koji otvoreno govore o svojim nebrodograđevnim interesima sa tvrtkom?

2. Kako se na “slobodno tržište”, odnosno “slobodno” trgovanje Uljanikom, odražava činjenica da Ivan Nino Jakovčić, još uvijek najutjecajniji IDS-ovac, europarlamentarac i očito aktivan sudionik priče oko Uljanika, prema vlastitoj imovinskoj kartici prima izdašnu mjesečnu plaću od tvrtke povezane s Dankom Končarem, “investitorom” koji je izrazio svoju namjeru za preuzimanjem Uljanika? I jedno retoričko, tko može vjerovati da od Končara plaćeni Jakovčić, iza zatvorenih vrata briselskih ureda, stvarno lobira “za Uljanik”?

3. U jednom trenutku emisije (12:35) Miletić kaže:
“Dok god Uljanik ima interesa poslovati u centru Pule, Grad Pula će napraviti sve da mu to omogući.”

Javnost zaslužuje pojašnjenje te izjave, jer je ona vrlo dvoznačna. Odnosi li se “Uljanik” iz te izjave na radnike Uljanika ili na Upravu Uljanika? Ako se, naime, odnosi na Upravu, onda se radi o vrlo promišljenoj i pažljivo podmetnutoj konstrukciji koja ustvari služi u svrhu IDS-ovog pranja ruku. 

Zašto? Pa zato jer je baš svakom radniku, kao i svakom iole upućenijem promatraču jasno kako već ova Uprava nije zainteresirana za bavljenje brodogradnjom, a da će eventualna nova, recimo Končareva, biti za to još manje zainteresirana.

Da je trenutna Uprava zainteresirana za brodogradnju, ne bi tako velik broj njih (među kojima ne manjka IDS-ovih ljudi) cijele svoje karijere (do “uletanja” u Uljanik) posvetilo sasvim drugim djelatnostima. Da su članovi/ice trenutne Uprave zainteresirani za brodogradnju, ne bi gotovo svi oni sudjelovali u sumnjivom osnivanju vlastite tvrtke ciničnog naziva “Arsenal koncept”, koja se želi baviti pružanjem “usluga savjetovanja, istraživanja tržišta i ispitivanja javnog mnijenja”, “računovodstvenim poslovima” i - djelatnošću “iznajmljivanja strojeva i opreme, sa i bez rukovatelja”. Što je među njihovim interesima nažalost najbliže brodogradnji. O brizi za očuvanje radnih mjesta, vjerojatno, dovoljno govori ono “sa ili bez rukovatelja”. Sve to su naravno i razlozi zašto skoro svi akteri (osim IDS-a, čini se) ili zahtijevaju smjenu Uprave ili barem ističu njezinu odgovornost za nastalu “situaciju”.

Dakle, g. Miletić, čiji interes za brodogradnjom je IDS-u bitan, radnika ili ovakve Uprave? 

Ako je odgovor nezainteresirane Uprave, onda je citirana izjava vješto sročena i plasirana PR manipulacija, a pravo značenje joj je sasvim suprotno: Grad Pula (čitaj IDS) će ustvari “napraviti sve da omogući” gašenje brodogradnje u Puli. Za to će u ovakvoj situaciji biti dovoljno da nastavi ne raditi - ništa.

4. Hoće li IDS udovoljiti zahtjevima RF-a za sazivanjem predstavničkih tijela Grada Pule i Istarske županije, donijeti jasne i nedvosmislene stavove o budućnosti Uljanika, te razmotriti mjere za olakšavanje preživljavanja radnicima/cama koji ne dobijaju plaće (ne samo Uljanika i kooperanata, nego općenito) poput obustave naplate gradskih i županijskih “režija”?

#NeDamoUljanik #JavnaRasprava