Članci

Podrška mjesnom zboru građana - podrška direktnodemokratskoj praksi u Zagrebu

  • 22. 01. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Građani mogu neposredno sudjelovati u odlučivanju o lokalnim poslovima putem referenduma i mjesnog zbora gradana, u skladu sa zakonom i statutom općine, definira i postojeći Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi www.zakon.hr/… 
premda odluke mjesnih odbora nisu obavezujuće, predstavljaju ipak dobru podlogu za neposredno-demokratski angažman stanovništva (neka se pitanja, npr. mogu dići na višu razinu uz potpise suglasnosti 10% stanovnika određenog područja).

“Zašto netko izaziva revoluciju bez potrebe?” reakcija je Gradonačelnika Zagreba nakon što su novinari HRT-a razgovarali s predstavnicima Inicijative Samoborček koja od VGČ Trešnjevka sjever traži sazivanje zbora građana. ( https://web.facebook.com/zagrebackapanorama/videos/1438560656270516/?hc_location=ufi ) 

Stanovnici traže sazivanje zbora građana jer bi na nj trebali doći predstavnici nadležnih gradskih ureda i ljudima predočiti konkretne informacije – što se to točno gradi, što planira, mijenja li se GUP, s kojim ciljem itd. Je li u pitanju cesta ili cijelo naselje? 
Radnička fronta, naravno otpočetka podržava samoorganiziranje stanovništva i zbog direktnodemokratske prakse, čak i u ovom sadašnjem okviru liberalne demokracije, a konkretno ovdje u slučaju zagrebačke Trešnjevke i zbog važnosti aktualnog problema i za samo naselje, ali i šire.

Raskopavanje i priprema za betoniranje započelo je na terenu Samoborček/Grbavica ubrzo nakon prošlogodišnjih lokanih izbora. https://radnickafronta.hr/…/624-o-betonizaciji-zagreba-i-po…

Stanovništvo se doslovce samo snalazilo guglajući i skupljajući informacije i pri tom spontano organiziralo u Inicijativu vidjevši da - drugog izlaza nema, radovi napreduju, a relevantne informacije s relevantnih adresa - ne stižu. O tome je RF izvijestila i dala podršku krajem prošle godine: https://hrti.hrt.hr/video/show/4274997/zagrebi-po-zagrebu-1712018

Otpočetka je bilo jasno da je riječ o stradavanju dijela sportsko rekreacijske zone i zelene oaze Samoborček, na nekadašnjoj samoborskoj pruzi, južno od hotela Panorama na zagrebačkoj Trešnjevci na kojoj će niknuti cesta ili više zgrada koje gradi jedno od poduzeća familije Pripuz, a Grad Zagreb je počeo graditi prilazni put i infrastrukturu, prenamijenivši čestice i ishodivši sve potrebne dozvole. 

https://www.radnickafronta.hr/files/rfftp/DTP/2017/2017-04-09_za-zg_05.png

Naravno, čuje se i “rezoniranje” - ali, tamo je blato, ima smeća i psećeg izmeta, i onda, eto – sve treba izbetonirati ( a ne urediti i ostaviti zelenilo?). No, kakvo god mišljenje stanovništva prevladalo i koliko god bilo različito, stanovnike nitko nije ni pitao ni prethodno obavijestio o gradnji i velikoj izmjeni tog dijela naselja. O tome se radi. I to bi bio odgovor Bandiću na posprdno pitanje “o revoluciji” (jer ga je izrekao u stilu Velikog Gazde koji stvari “sređuje u svom uredu, samo mi se javite, na raspolaganju sam i ja pročelnici”. Kako sad, odjednom?)

Iako su ovi radovi počeli ljetos i dalje treba inzistirati i tražiti informacije od nadležnih službi, tako da se i ovaj grad i šire društvo počne navikavati na "demokraciju odozdo", neposrednodemokratski angažman lokalnog stanovništva, a ne da svi ostajemo pasivni promatrači dok odnarođeni politički krugovi donose odluke u korist nečijeg privatnog interesa i/ili vlastitog održanja "u politici".
Ovo sigurno nije jedini primjer u Zagrebu ni šire i stoga je također važno suprostaviti i postavljati pitanja. 

Vijeće gradske četvrti Trešnjevka sjever održava sjednicu krajem siječnja i Inicijativa će do tada urudžbirati peticiju kako bi zahtjev za sazivanjem zbora građana bio uvršten (konačno) na dnevni red. Pokušalo se prethodnih mjeseci preko mjesnih odbora s tog područja, nažalost neuspješno i zbog neshvatljivog otpora iz redova SDP-a ( i dalje najjače političke stranke na Trešnjevci), no sada preko VGČ zbor građana obuhvaća područje čitave Trešnjevke sjever - što je u neku ruku još i bolje - zbog mogućeg šireg interesa javnosti. 

Radnička fronta je i zbog svog programskog opredjeljenja ZA zbor građana, ali i stoga jer smo protiv sumanute betonizacije Trešnjevke i Zagreba, protiv pogodovanja privatnom interesu, građevinskim lobijima, protiv sprege politike i kapitala.

Jer smo ZA Trešnjevku i Zagreb u kojima SVI odlučujemo. I to doista nije tek obična parola, već suština funkcioniranja društva kakvo želimo - od ulice, naselja, regije, itd. 

Možda je Bandić donekle i u pravu, možda takav način razmišljanja i jest revolucionaran. U odnosu na trenutnu političku kaljužu, svakako.