Članci

Bandić nema za blokirane, ali ima za privatne adventske whiskey barove

  • 20. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Unatoč pismu/pozivu gradonačelnika Bandića poslanog uoči posljednjih izbora za gradonačelnika - još 16.5.2017. - a u kojem Milan Bandić službeno, kao gradonačelnik Zagreba (u zaglavlju poziva/pisma stoji Gradonačelnik Grada Zagreba), a ne kao izborni kandidat, poziva građane Zagreba slabijih primanja s dugovanjem i/ili ovrhom - za troškove vode, pričuve, plina, komunalne naknade - da Zagrebačkom holdingu dostave dokumentaciju kako bi im bilo omogućeno plaćanje duga na rate uz otpis kamata troškova ovrhe, i to personalizirano (Gradonačelnik time povređuje tajnost podataka i krši zakon, no nitko ga nije pozvao na odgovornost zbog toga dosad), treba reći da su iskustva blokiranih u gradu Zagrebu gorka i da su u pokušajima da ishode obećani oprost dugova ili plaćanje dugova na rate, te otpis kamata uglavnom nailazili na zid, odbijanje, i nesuvisla objašnjenja zbog čega se njihovi uredno podneseni i urudžbirani zahtjevi ne rješavaju, pa se jedan od njih obratio i Odboru za predstavke i pritužbe u Gradskoj Skupštini s pismom, u kojem opisuje mukotrpnu proceduru i poniženja koja su mu priredile gradske službe, dok je pokušavao riješiti svoj problem.

Naime, radi se o osobi koja je primatelj zajamčene minimalne naknade, odnosno kolokvijalno rečeno “socijalne pomoći” i koja spada u skupinu socijalno ugroženih i isključenih osoba, a koju je Grad Zagreb blokirao zbog neplaćanja troškova vode, pričuve i plina, kakvih ima nemali broj u Zagrebu.

Prema podacima FINA-e, na dan 31.10.2017. blokiranih osoba u Zagrebu je bilo 61.605, od kojih je vjerojatno većini veliki problem plaćati račune, budući da su zbog blokade u teškoj financijskoj situaciji.

U prijedlogu proračuna Grada Zagreba, Razdjel 008, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Aktivnost A100005, Otpis duga - Blokirani, predviđeno je izdvajanje od svega 60.000 kuna za pomoć blokiranima zbog neplaćenih računa.

Istovremeno, recimo, za adventsku manifestaciju Secret Christmas Garden u dvorištu Arheološkog muzeja, koja je u organizaciji privatnog trgovačkog poduzeća i koja nudi komercijalne sadržaje koje naplaćuje( i ostvaruje na njima profit koji ide u privatne džepove), poput whiskey bara, toplih biranih jela i slastica, uz nešto digitalnog šarenila i koncert čelistice Ane Rucner, predviđena je subvencija od 30.000 kuna, uz neuvjerljivo obrazloženje o obogaćivanju turističke ponude.

Takvih primjera u prijedlogu proračuna ima puno, gdje se pogoduje javnim novcem privatnom sektoru, koji posluje na principu privatnog profita vlasnika, društveno štetno i neodgovorno, pod netransparentnim nazivom “subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora".

Pismo gradonačelnika Milana Bandića str1

Pismo gradonačelnika Milana Bandića str2

http://www.poslovni.hr/.../duznicima-oprasta-grad-a...

http://www.fina.hr/lgs.axd?t=16&id=19311

http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/Sjednice_2017.nsf/PW?OpenForm&ParentUNID=9696DA92AA5FB03EC12581EE002BE8BETARGET%3D%22_top%22