Članci

Kako HDZ kupuje vlast i ostaje na vlasti?

  • 01. 12. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Matija Đolo

Dan nakon izricanja presude BiH šestorki i teatralnog samoubojstva HVO-ovog generala Slobodana Praljka, Sabor je izglasao Zakon o braniteljima. I tako 22 godine nakon završetka rata, broj „branitelja“ stalno se povećava. Ta brojka danas iznosi oko 505 tisuća, no kako praksa pokazuje, ne naslućuje se kraj povećanju broja „branitelja“.
Kako se ne naslućuje krajnji broj „branitelja“, isto tako teško će biti zasmisliti kraj vladavine HDZ-a.

Razlog? HDZ će na račun naroda nagraditi svoje vjerne glasače. Tako će zakonom biti izjednačeno mirovinsko pravo pripadnika HV-a i HVO-a. Nadalje, obitelji osuđene BiH šestorke, bit će izjednačene s obitelji pripadnika HV-a.

Ovim Zakonom smanjit će se i dobna granica „branitelja“ za odlazak u starosnu mirovinu koja će ovisiti o broju dana provedenih u ratu. Dodajmo da se povećava i iznos najniže mirovine. No svakako jedna od najzanimljivijih promjena je ta da novi zakon omogućuje zapošljavanje „branitelja“ koji su u starosnoj i invalidskoj penziji bez obustavljanja isplate penzija. Ako neka osoba koja nije „branitelj“ poželi raditi, a u starosnoj je ili invalidskoj penziji, toj osobi bit će obustavljena penzija za razliku od pripadnika „braniteljske populacije“.

Novim zakonom imat će još veću prednost pri zapošljavanju nego što su imali do sad kad su pri pojedinim natječajima imali prednost pred narodom. Onaj „ poslodavac“ koji zaposli djecu smrtno stradalih ili nestalih sudionika rata koristit će poreznu olakšicu, te će morati plaćati samo doprinose za mirovinsko.
Danas izglasanim zakonom uvodi se i naknada za nezaposlene „branitelje“ i njihove obitelji, koja zamjenjuje dosadašnju „opskrbninu“, a taj iznos također ovisi o broju dana provedenih u ratu.
Djeca nezaposlenih „branitelja“ ubuduće će imati pravo na školski topli obrok, dok se u nadležnost Ministarstva branitelja vraća pravo na besplatne udžbenike. Ukoliko neki „branitelj“ poželi svoje dijete smjestiti u učenički ili studentski dom, također će imati prednost pred upisom.
Zakon donosi i pravo na psihosocijalnu pomoć „braniteljima“ i članovima njihovih obitelji, te će imati pravo na grupnu ili individualnu pomoć u slučaju potrebe. Za tu mjeru također će biti nadležno Ministarstvo branitelja koje će angažirati honorarne radnike centara za psihosocijalnu pomoć.

BRANITELJI TAJKUNA I PODOBNOG KAPITALA

Pa uzmimo za primjer jednog „branitelja“. Josip Klemm bio je vođa šatoraša koji su 555 dana u Savskoj ulici u Zagrebu maltretirali i ucjenjivali narod, te iznosili plinske boce kojima su prijetili i zahtijevali da se ispune njihovi uvjeti. „Branitelj“ Josip Klemm vlasnik je zaštitarske firme Klemm security čiji godišnji prihod prelazi 100 miliona kuna. Da se njegovo „šatorašenje“ isplatilo vidjeli smo ove godine kada je njegova firma Klemm sigurnost dobila koncesiju na poznatu pašku plažu Zrće. Isto tako prisjetimo se da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon objavljenih rezultata i pobjede na izborima odjurila u zagrljaj upravo Klemmu i njegovim šatorašima. Nije teško izvući zaključak kako su „branitelji“ zapravo branitelji tajkuna i (podobnog) kapitala.

BRANITELJSKA I RADNIČKA PENZIJA

Prema podacima Hrvatskog zavoda za osiguranje, u travnju 2016. godine prosječna „braniteljska“ penzija iznosila je oko 5.085 kuna, dok je radnička penzija bila u visini od 2.245 kuna, a invalidska 4.852 kune. Jeste li ikada sreli „branitelja“ poput Klemma kako kopa po smeću, kako stoji u redu pred pučkom kuhinjom? Naravno da ne. Oni su sebe i svoje obitelji namirili, dok radnici, penzioneri (bivši radnici), učenici i studenti (budući radnici) nemaju pravo na topli obrok, pravo na psihosocijalnu pomoć, ili kako ovih dana možemo vidjeti, pravo na besplatan i za život neophodan lijek.

Toj kriminalnoj organizaciji zvanoj HDZ ko naručeno je došlo suđenje u Haagu i teatralno samoubojstvo zločinca i tajkuna Slobodana Praljka, kako bi danas izglasan Zakon o braniteljima pao u drugi plan. Kako vidimo, HDZ i njegovi sateliti ovim zakonom tajkunima i ostalim privatizacijskim pobjednicima koji se kriju iza naziva „branitelji“, za vjernu medijsku i glasačku podršku, darovat će sve ono na što narod u Hrvatskoj nema pravo.