Članci

Bjelovar - „mokri san“ tajkunske elite

  • 27. 10. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Matija Đolo

Grad Bjelovar sljedećih će godina biti prvi grad u Hrvatskoj, gdje privatni investitori neće plaćati poreze i komunalne naknade.

Kako gradonačelnik Darko Hrebak najavljuje, ne samo da će poduzetnici (robovlasnici) narednih 3 godine biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i poreza, već će bez ikakve naknade od Grada (naroda) na 5 godina dobiti zemlju koju kasnije uopće ne moraju kupiti, te im na njoj idućih 50 godina dozvoliti gradnju, kako bi gradili privatna poduzeća i „zapošljavali ljude“.

Sam gradonačelnik Bjelovara svjestan je kako će takva mjera gradsku blagajnu opustošit, no i dalje vjeruje kako bi trebala privući privatne ulagače, koji će svojim dolaskom u Bjelovar, zaposliti ljude i tako riješiti sve probleme koji muče narod u Bjelovarskom kraju.

Ono što gradske vlasti u Bjelovaru očito ne znaju, a to je da svako okretanje „poduzetništvu“ i „slobodnom tržištu“ donosi siromaštvo odnosno korupciju, nejednakost i uništavanje radničkih prava, tj. u ovom sistemu pretvaranje radnika u robove, koji će za tog „poduzetnika“ biti priseljeni raditi u katastofalnim uvjetima, za minimalne plaće i neplaćen prekovremeni rad.

No kako to uvijek biva, ovu ideju pozdravila je tajkunska elita, koja izjavljuje da će ovaj potez vladajućih, njihove džepove dodatno napuniti milionima kuna. Tako se naši „poduzetnici“ žale da im je već dosta tih poreza, jer čemu plaćati porez, kad je lakše zaradit na grbači radnika?

No lokalnim šerifima, osim ove odluke, na ruku ide i novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, koji kreće od Nove godine, pa će tako ubirati prihode od poreza na dohodak, te prihode od poreza na kamate na štednju.

Tako će Bjelovar postati grad libertarijanske „logike“: Onima koji su bogati („poduzetnici“) treba ukidati poreze, kako bi ulagali što više, trošili što više, vozali se u skupim limuzinama i džipovima, dok bi radnicima trebalo smanjivati plaću i prava, kako bi kopali po smeću i u konačnici bili još siromašniji.