Članci

Radnička fronta osuđuje postavljanje ploče s pozdravom ZDS u Novskoj

  • 08. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Radnička fronta pozdravlja uklanjanje ploče s pozdravom ZDS sa zgrade bivšeg ustaškog zapovjedništva u Jasenovcu, ali oštro osuđuje njeno postavljanje u Novskoj. Već smo naglasili da je isticanje pozdrava ZDS kazneno djelo, a kazneno zakonodavstvo mora vrijediti na čitavom teritoriju RH.

Premještanjem spomen-ploče u Novsku počinjeno je isto kazneno djelo kao i u slučaju njenog postavljanja u Jasenovcu – javno pozivanje na nasilje i mržnju. Pitanje je samo tko su počinitelji – ako su nalog za njeno premještanje dale iste osobe koje su je postavile u Jasenovcu, radi se o jednom produljenom kaznenom djelu, i svakako otegotnoj okolnosti u sklopu naše prve kaznene prijave. Ako su nalog dale druge osobe, radi se o drugim počiniteljima koji su počinili isto kazneno djelo, ali na drugoj lokaciji.

Javnost i mediji spominju konferenciju za novinare HOS-a na kojoj je višekratno pozdravljano sa ZDS, i pitaju se zbog čega policija nije utvrdila prekršaj. Pridružujemo se u kritici upućenoj policiji, ali ponovno naglašavamo kako ovdje nije riječ o prekršaju, već o kaznenom djelu!

Mediji spominju i rješenje Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba (od 7.9.) doneseno temeljem mišljenja Ministarstva uprave (od 6.9.), kojom je utvrđeno da je statut udruge HOS-a u skladu sa Zakonom o udrugama. Mediji prenose izjave HOS-ovaca kako je tom odlukom (ili i ranijim sličnim odlukama) "legaliziran" pozdrav ZDS u grbu HOS-a, te smatraju da premijer Plenković laže kad kaže da "ništa nije legalizirano". Mediji su nasjeli na propagandu HOS-ovaca, a treba naglasiti sljedeće: upravna tijela u upravnom postupku rješavaju o konkretnim predmetima, ali nemaju moć donositi opća pravila; prema tome, "legalizirati" pozdrav ZDS mogu isključivo tijela koja donose propise, a ne ona koja ih provode. Svaku odluku upravnog tijela neko drugo upravno tijelo u nekom drugom postupku može dovesti u pitanje ako drukčije tumači propis temeljem kojeg je dužno postupiti. Dakle, pozdrav ZDS nije nikad "legaliziran" bilo kojom odlukom bilo kojeg upravnog tijela, pa tako ni odlukama od 6.9. i 7.9., i to naprosto iz razloga što on na taj način ne može biti "legaliziran" – a HOS-ovci to namjerno pogrešno tumače, pokušavajući stvoriti svojevrsni presedan, dok mediji nasjedaju. Ovog puta u pravu je premijer kad kaže da ništa nije "legalizirano".

Iz svega se mogu izvući sljedeći zaključci:

1. Postavljanjem ploče u Novskoj počinjeno je novo kazneno djelo. Kazneno zakonodavstvo vrijedi na cijelom teritoriju RH, a ne samo na "mjestima posebnog pijeteta".

2. U pravu su mediji kad prozivaju policiju zbog neprocesuiranja HOS-ovaca koji su na konferenciji za medije pozdravljali sa ZDS, ali nisu u pravu kad traže prekršajno procesuiranje – pozdrav ZDS je kazneno djelo.

3. Nikakve odluke upravnih tijela, pa ni nedavne Gradskog ureda za opću upravu Grada Zagreba, temeljem mišljenja Ministarstva uprave, nisu, niti su teoretski mogle, "legalizirati" ZDS unutar grba udruge.

Što se tiče najave osnivanja Vijeća koje će raspravljati o "svim simbolima totalitarnih režima", RF naglašava kako nikad neće pristati na, prvenstveno logičku, besmislicu izjednačavanja režima zločina i zločina režima koji se protiv režima borio. Ne može se staviti niti znak sličnosti, a kamoli znak jednakosti, između za dom spremni na jednoj strani i smrt fašizmu – sloboda narodu na drugoj.