Članci

Premještanje ploče

  • 07. 09. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Jutros je skinuta ustaška ploča iz Jasenovca i najavljeno je njezino premještanje u Novsku. Iako je dobro da je ta ploča, s domaćom verzijom pozdrava "Heil Hitler", maknuta iz Jasenovca, kamo je namjerno bila postavljena na bivše zapovjedno mjesto logora smrti Jasenovac, gdje je pobijeno više od 80.000 ljudi (od toga preko 20.000 djece), ovakvim polurješenjem - u interesu vladajuće nacionalističke oligarhije - ne možemo biti zadovoljni.

Fašističkim pozdravima nije mjesto nigdje u Hrvatskoj, pa tako ni u Novskoj. Pravdanje fašističkih pozdrava domovinskim ratom nije prihvatljivo. Takva nam je praksa poznata iz razdoblja weimarske Njemačke kad se i nacizam pravdao prvim svjetskim ratom. Osim toga, svatko tko je bio svjestan 1990-1, itekako se sjeća vrlo svjesnog i namjernog revivala ustaštva. A tko se i ne sjeća, postoje jasne i otvorene izjave samih osnivača HOS-a (npr. Ante Prkačina) da je pozdrav ustaški i da je uzet baš zbog ustaša te da su se HSP i HOS namjerno ugledali na tzv. NDH (i sama kratica HOS je uzeta da bi podsjećala na takvu kraticu iz 1944-5. u tzv. NDH), kao i priznanja ekstremnodesnih povjesničara (npr. Zlatka Hasanbegovića ili Ante Nazora) da je riječ o isključivo ustaškom pozdravu.

Ukratko - nitko normalan ne može prihvatiti to da je jedino mjesto gdje ustaške ploče ne mogu stajati kraj ustaških konc-logora smrti. Ustaškim pločama nema mjesta nigdje. Kao ni ustaškoj ideologiji, čiji je pravi smisao da jednom zauvijek ocrni postignuća realsocijalističkog razdoblja, koje je, uz brojne mane (autoritarnost, verbalni delikt, kult ličnosti, nedostatak političkih sloboda itd.), imalo i brojne dobre strane - više plaće (27% više 1978. nego 2015), javno i dostupno zdravstvo i školstvo, industrijalizacija, radnička prava, radnička odmarališta, društveni stanovi...