Članci

Nas nitko ništa nije pitao!

  • 18. 06. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Često je pulski gradonačelnik Boris Miletić kao argument neopravdane bojazni da će poluotok Muzil zbog golfa i turističkog resorta biti zatvoren ili ograničene dostupnosti za javnost, upućivao na pulsku Verudelu koja je, eto, otvorena za javnost unatoč činjenici da su tamošnji turistički objekti u privatnim rukama.

Međutim, nije dovoljno to što su turistički objekti već zbog prirode svoje namjene izvan interesa lokalnog stanovništva, nije dovoljno ni to što su plaže i pomorsko dobro već dati u koncesiju čime je njihova dostupnost uvelike ograničena. Zato je uz šetnicu od parkirališta prema nekad popularnoj a danas zapuštenoj plaži kod svjetionika (ona privatnim hoteljerima nije očito u interesu kao ni neuređen okoliš oko resorta) žicom ograđen teren za mini golf kako dokonim turistima ne bi prijetila najezda sve rijeđih lokalnih šetača.

Podsjetimo se, na tom pulskom poluotoku je smještena nekadašnja društvena perjanica pulskog turizma - Arenaturist, a danas, nakon privatizacijske otimačine kojoj su kumovale ondašnje lokalne političke vrhuške, od tamo profit izvlače kojekakvi bjelosvjetski turistički "magovi" (jer za upravljanje vlastitim resursima mi nismo dovoljno dobri) koji parazitiraju na potplaćenom radu lokalnih radnika i radnica i kojekakvim pogodovanjima i sadašnjih političkih vrhuški.

Zato, pobunimo se protiv Zakona o koncesijama koji isključuje stanovnike otoka i priobalja iz procesa raspravljanja i odlučivanja i kojim stranačke vrhuške pogoduju kapitalu.

Jer za prodaju Arenaturista, za davanje u koncesiju područja Monumenata i Sv. Katarine Danku Končaru, za koncesioniranje plaža i za izmjene prostornih planova kojim se nekim budućim špekulantima predaje u koncesiju ili vlasništvo 170 hektara poluotola Muzil - NAS NITKO NIŠTA NIJE PITAO.

 

No automatic alt text available.

Image may contain: tree, outdoor and nature