Članci

Mijenjanje politike a ne "umiljavanje biračima"

  • 09. 06. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Često nam, oko različitih problema, nesumnjivo dobronamjerni simpatizeri savjetuju da promijenimo neke stavove, da ne budemo "rigidni" (iako se ne bismo složili da jesmo - npr. sastav koalicije u kojoj smo išli na zagrebačke izbore pokazuje da smo realpolitički dosta fleksibilni iako ne odustajemo od svog političkog programa) i sl. jer se neki naši stavovi i pogledi neće svidjeti onima koji bi nas možda mogli podržati.

No RF ne radi ovo što radi zato da bi se "svidio biračima". Kao prvo, mi ne svodimo ljude samo na birače/glasače, niti od njih tražimo samo pasivnu podršku i glasanje na izborima (iako smo i na tome zahvalni). Mi smatramo da se šire mase moraju pokrenuti želimo li se izboriti za bolje društvo i drugačiju politiku. Izbori nisu nebitni, ali sami izbori sami po sebi ne mogu ništa promijeniti.
Kao drugo, mi se ne bavimo politikom da bismo iznosili popularne ili raširene stavove - koji su često zablude i nastaju unutar dominantne ideologije koja teži očuvanju statusa quo. Mi iznosimo stavove za koje smatramo da su ispravni - bili oni popularni ili ne. Mi politiku želimo mijenjati, umjesto da joj se prilagođavamo. Mi ne želimo pristajati na ono što je trenutno popularno - jer kada bismo pristali na to, mogli bismo odmah odustati. Mi pokušavamo raširiti i pokazati nove i drugačije ideje, a ne samo prihvaćati ono što je već prošireno.

Upravo je to poanta drugačije, antisistemske i radikalne, politike. Prihvaćanje samo popularnih stavova nas neće nikamo dovesti - ostat ćemo u statusu quo nejednakosti, siromaštva i nerazvijenosti. Mi želimo ideje mijenjati, konfrontirati se s drugačijim stavovima i stvoriti drugačije i socijalno pravednije društvo.