Članci

Radnička fronta i anarhizam

  • 09. 04. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Budući da Radnička fronta želi okupiti širok spektar ljevičarskih organizacija – od sindikata do nevladinih udruga, na anarhiste gledamo kao na saveznike u borbi protiv kapitalizma. RF nije politička stranka u tradicionalnom smislu te riječi. Gradimo organizaciju aktivista koji su neprestano uključeni u sindikalni, ženski i studentski pokret, kao i borbu za prava svih potlačenih skupina društva.

Ono što RF razlikuje od buržujskih političkih partija je horizontalna struktura koja ima dosta sličnosti s organizacijskim modelima anarhističkih grupa. Svakodnevne odluke donosi Operativno-koordinacijska sekcija sačinjena od delegata s imperativnim mandatima ali svi članovi putem glasanja uvijek mogu odlučiti drugačije. Budući da se zalažemo za samoupravljanje, bitno nam je da kao organizacija funkcioniramo upravo na taj način te razvijamo interne procese koji će biti efikasni i demokratični.

Neki naši članovi izjašnjavaju se kao anarhisti koji prihvaćaju sudjelovanje u institucionalnoj borbi. Smatramo da bez šire potpore obespravljenima, djelovanjem kroz institucije, ne možemo postići korjenitu promjenu kojoj težimo. Rad kroz političku partiju nam omogućava lakši pristup medijima te bolji poligon za promociju lijevih ideja. Potpuno je jasno da RF nije anarhistička organizacija ali je isto tako jedina partija u Hrvatskoj koja funkcionira horizontalno te ima jasne antikapitalističke stavove. Neke metode borbe RF dijeli s anarhistima, u nekima se razlikujemo ali ideje i vrijednosti su nam zajedničke.

Anarhiste je lako pridobiti ... akcijama. Tu je naše savezništvo prirodno i zbiva se organski. Kada demonstriramo u trgovačkim lancima za prava radnika, kada se okupljamo pred bolnicama kako bi se konfrontirali s protivnicima abortusa, kada mašemo zastavama ispred Ministarstva obrane protiv militarizacije, kada udaramo u bubnjeve za slobodne medije. Sve su to partikularne borbe, dio lijeve platforme kojoj pripada i anarhizam. Radnička fronta je jedina lokalna organizacija koja kontinuirano provodi ovakve akcije i otvoreno pozivamo sve da nam se priključe. Naše metode borbe se ovdje u potpunosti podudaraju s anarhističkima: direktna akcija, javno zagovaranje, protesti. U borbi za konkretna pitanja nema mjesta sektašenju.

Nije tajna, anarhisti su se kroz povijest u više navrata opekli surađujući s lijevim političkim partijama. Ključna razlika koja nas dijeli je pitanje ukidanja države i njenih represivnih institucija. Mi smo kao partija svjesno prihvatili metodu borbe za vlast putem izbora. Smatramo to efikasnim sredstvom afirmacije lijevih ideja u svijetu kojim vladaju kapitalisti, klerikali i konzervativci. Ipak, i mi smo naučili ponešto iz zajedničke revolucionalne povijesti. RF uvodi rotaciju svojih predstavnika u javnim tijelima. Kako bi poslali poruku da nisu bitni naši pojedini članovi već ideje koje oni zastupaju, svakih šest mjeseci biramo nove zastupnike. Kod nas se za pozicije ne bore osobe već cijela, direktno demokratski upravljana, organizacija.

Domaće anarhiste nekako najviše svrbi pitanje izbora i teško se odlučuju izaći na birališta. Mi pak želimo zauzeti institucije i stvoriti tvrđavu lijevih ideja. To su naizgled nespojive pozicije, no je li zaista tako?

Uvjereni smo kako Hrvatskoj (regiji, svijetu) treba masovni lijevi pokret i jača prisutnost lijevih ideja u javnoj sferi. Izbori su jedna od naših metoda borbe, taktika. Oni nisu naš cilj već usputna stanica. Neki anarhisti pak kao da misle da će sudjelovanjem na izborima ugroziti vlastiti integritet i oskrnaviti ideju anarhizma. Ali znate što? Ne morate uistinu vjerovati u parlamentarne ili lokalne izbore kao legitimnu metodu da bi izašli na njih i solidarno pružili podršku srodnim političkim idejama. Izbori su samo još jedna manifestacija i desiti će se bez obzira što vi mislili o njoj. Možete odabrati sudjelovati ili ne. Možete podržati lijeve ideje ili ne. Što god odlučili to veoma malo govori o vama ili vašim političkim idejama. Političke ideje i politička borba se vodi svaki dan a izborna nedjelja je samo još jedan dan u tom nizu kada je polje borbe u lokalnoj mjesnoj zajednici a već sutra borba se seli na radna mjesta, škole, medije, ulice i stadione.

Ovaj tekst je revizija članka: https://www.radnickafronta.hr/rf-novine/319-radnicka-fronta-i-anarhizam