Članci

Osmi mart u svjetlu borbe progresivaca i konzervativaca

  • 08. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Od Francuske revolucije 1789. , koja je dovela do rušenja feudalizma i monarhije, uvođenja republike i proglašenja francuske Deklaracije o pravima čovjeka i građanina, traje neprekidna borba između konzervativnih/desnih (čitaj nazadnih) i progresivnih snaga u svijetu, a upravo je 1789. nastala podjela na „lijeve“ i „desne“. Francuzi su, pod geslom „sloboda, bratstvo i jedinstvo“, proveli revoluciju i zapalili iskru progresa i borbe za bolji i pravedniji svijet koja ne prestaje goriti već 228 godina.

Povijest pokazuje da konzervativci konstantno gube, ali to ne treba bit utjeha s obzirom da borba protiv njih košta i da periodično imaju prevlast u društvu te da danas nisu ni blizu konačnog poraza. Razdoblje od Revolucije do našeg doba je samo mali dio ljudske povijesti, ali su ljevičari (predvoditelji progresivnih snaga) uspjeli izvojevati povijesne promjene i mnoga prava: žene se emancipiraju, stvara se sekularno društvo, ropstvo odlazi u povijest, širi se pravo glasa, javlja se javno obrazovanje i javno zdravstvo, uvodi se osmosatno radno vrijeme i ukida dječiji rad, vodi se uspješna borba za prava crnaca, LGBT zajednice ostalih manjina... Konzervativci se, kao što im i ime govori, bore za održavanje statusa quo (trenutno za kapitalizam i nadiranje fašizma) koji sprečava razvoj čovječanstva. Ipak se mora stati u njihovu obranu jer „nisu toliko loši“. Naime, oni ipak podržavaju napredne (čitaj lijeve ideje), ali s stoljećem ili s više desetaka godina zakašnjenja.

Kad su sufražetkinje marširale za prava žena, oni su ih zatvarali i tukli, ali danas ćete teško u razvijenijim dijelovima svijeta naći desne snage koje će kazati da žene ne smiju imat pravo glasa. Kad je Martin Luther King uzvikivao „i have dream“, oni su ga ubili, ali ćete teško danas naći utjecajne desne snage u razvijenim dijelovima svijeta koje će reći da su crnci inferiornija rasa. Kad su gejevi organizirali prve prideove, oni su ih nazivali bolesnima i zagovarali najgore kazne za homoseksulnost, ali ćete danas teško naći utjecajne desne snage koje će otvoreno reći da su gejevi bolesni. Naravno, konzervativizam nije promijenio ćud, nego su neka prava postala toliko općeprihvaćena da ih se za sada ne usude dirati. Ali kad se otvori prostor, pokazat će pravo lica, a posebno u vremenima ekonomskih i političkih kriza i pritom čak napast ona prava za koja smo mislili da više nikad neće bit dovedena u pitanje. Spomenut ću jedan recentan primjer iz Europskog parlamenta jer je „zgodno“ na današnji dan, ali prije toga koja riječ o Osmom martu.

Osmi mart se, gle čuda, obilježava zbog ljevičara s početka 20. stoljeća kad je Socijalistička partija SAD-a 1909. obilježila prvi dan žena. Također, baš u sklopu Svjetskog kongresa socijalista održana je druga međunarodna ženska konferencija na kojoj je jednoglasno odlučeno obilježavanje Osmog marta pa je se i Međunarodni dan žena prvotno zvao International Working (radni) Woman 's Day. No, ni više od sto godina obilježavanja Osmog marta nije spriječilo da Janusz Korwin, notorni fašist i eurozastupnik iz isto tako fašističke Poljske usred EU parlamenta mrtav-hladan izjavi da žene i trebaju bit potlačene jer su manje inteligentne i slabije (šokantna snimka njegovog nastupa je u prilogu ovog teksta)!

Teškom borbom i milijunima života plaćena su ona prava koja danas imamo pa tako i bolji položaj žena, ali u prethodnom paragrafu spomenuti fašist primjer je kako trebamo biti svjesni da stvari mogu krenuti suprotnim tokom. Poljsku je gotovo progutao fašizam, Trump je pobijedio u SAD-u, a Hrvatska je isto ugrožena i ide stopama Poljske i Madžarske. Unatoč tome, još ništa nije gotovo jer postoje i progresivne snage na čiju se stranu svrstala i Radnička fronta i koje ne smiju dopustiti da nazadne snage pobjede. Za kraj, svim ženama sretan Osmi mart čija povijest jasno ukazuje da se za pravdu i progres treba boriti i čuvati već izborena prava, druge nema!

Fašist iz Poljske