Članci

Poskupljenja - odakle i zašto?

  • 06. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Više ili manje između redaka, govori se o poskupljenju plina, nešto manje struje te cestarina. Iz vlade se čuje nejasne izjave, počnu špekulacije, a onda dolaze demantiji i ispada da se sama vlast "bori" protiv poskupljenja koja je sama najavila. Jasno je o čemu je riječ - do poskupljenja će, čim se o tome govori, prije ili kasnije doći. Sad se čekaju lokalni izbori, koji su jako bitni i HDZ-u (pod novim predsjednikom koji će tako gledati učvrstiti svoju vlast nad strankom i nastaviti pobjednički niz) i Mostu (koji mora stalno, kao mlađi partner u vlasti, paziti na svoj rejting, a osim toga nastao je od lokalnih lista). No nakon toga sigurno dolazi do poskupljenja.

Ako poskupi bilo što od plina, struje i cestarina - jasno je da će poskupjeti zapravo sve jer ta poskupljenja nose sa sobom i povećane troškove bilo kakve proizvodnje i usluga pa će se to u konačnici opet prebiti, uz skuplje račune, o grbači svih nas. Ne samo što ćemo plaćati plin i struju više, nego će i sve drugo postati skuplje.

A zašto će npr. plin postati skuplji? Postoji li neki racionalan razlog za to? Ne. Naime, plin će postati skuplji zbog liberalizacije tog tržišta koje gura EU (iako ta liberalizacija nije svuda u EU još provedena). Kao i obično, EU, kao utjelovljenje kontinentalnog neoliberalnog nadnacionalnog establišmenta, gura interese zapadnog kapitala. Strane će korporacije tako ući na naše tržište, preuzet će dio njega (kao što se sa strujom već dogodilo) i zapravo će parazitirati na njemu jer infrastruktura već postoji (godinama smo je skupo gradili svi mi!) i ne može postoji dupla plinovodna infrastruktura itd. Tako da ćemo mi zapravo plaćati stranim korporacijama ni za što - praktički samo da bi EU, kao zaštitnik zapadnog krupnog kapitala, bila zadovoljna i da bismo vidjeli neko drugo ime na računu.

Zvuči nevjerojatno? Nažalost, da. Ali to je samo dio uobičajene prakse u realno postojećim kapitalizmima. Ljuti ste, ne znate što učiniti? Pokrenite se, angažirajte se, glasajte za RF na izborima, pridružite nam se!