Članci

Američke ulice

  • 03. 03. 2017.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Bogumil Žurić Gregurević

Kako bi se obezvrijedio socijalizam, često se, vjerojatno vodeći se onom "slika govori tisuću riječi" , koriste fotografije koje prikazuju oronule kuće, stare aute i slično u real-socijalističkoj Kubi. Mi ćemo kao protuargument iskoristiti video-zapis u prilogu ovog posta (koji, da parafraziramo frazu iz prve rečenice, govori kao par tisuća riječi) snimljenog 2014.

Naime, on ne prikazuje posljedice tornada ili rata, nego ulice Camdena, grada u kapitalističkoj Americi koju uglavnom poznajemo iz holivudskih filmova iz kojih je nemoguće razaznati pravu stanje na terenu. Dok u filmskim hitovima i spotovima glazbenih zvijezda možete vidjete kolosalne nebodere, široke avenije koje nadvisuju high-tech elektronski panoi i okružuju glamurozni restorani i dućani, Camden je simbol drugog lica SAD-a.

Statistike su porazne i šokantne: preko milijun beskućnika skita po američkim gradovima, u SAD-u živi 5 % svjetske populacije, ali i 25 % svih zatvorenika u svijetu, desetine milijuna ljudi nemaju ni osnovno zdravstveno osiguranje pa i za plaćanje popravka zuba plaćaju stotine dolara, stopa kriminala je visoka, a pristuan je rasizam i policijsko nasilje prema crncima-upravo zbog tog, u nekim mjestima,kao u Fergusonu prije dvije godinu, izbijaju ozbiljniji protesti koje mora slamati Nacionalna garda.

Summa summarum, naravno da Kuba nije savršena, ali nije ni demokratski socijalizam za koji se zalažemo. No, i takva Kuba je barem egalitarna (nema ekonomske nejednakosti i gladnih), ima nisku stopu kriminala, prema svim relevantnim istraživanjima spada u grupu najsretnijih zemalja na svijetu i uz sve svoje probleme, Kuba je poslala više medicinske pomoći zemljama u razvoju od svih članica G-8 zajedno i sve ovo su neosporne činjenice koje ne mogu zamagliti fotografije spomenute u uvodu ovog teksta. Već je iz samog videa, a kamoli i podataka navedenih u prethodnom paragrafu, jasno da kapitalizam ne funkcionira, "american dream" je farsa i jedini lijek svim problemima kapitalizma je socijalniji i pravedniji svijet. U Kubi imamo pokušaj socijalizma, a nadajmo se da će protesti koji ne jenjavaju u SAD-u od pobjede Trumpa, izrasti u masovan pokret za drugačiju i bolju Ameriku!