Članci

O pristojnosti i politici

  • 21. 12. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Radnička fronta

Čuje se da nam treba "pristojna" politika. "Pristojna građanska opcija". Kakva sad pristojnost?

Zar Bernardić nije pristojan? Nije li problem što je on samo pristojan, a što iza te pristojnosti ne stoji apsolutno ništa?

Nije li i "uglađeni diplomat" Plenković pristojan? Ali nije li problem što on tu svoju "pristojnost" koristi kako bi normalizirao, među ostalim, neofašizam?

Misli li netko da se neofašističku divljaštinu može pobijediti "pristojnošću"? Da se nekoga može uvjeriti u to da fašizam nije dobar jer nije "pristojan"? Kako - uz tolike pristojne dečke, poput Andreja, pa i samog Hasanbegovića (on isto pristojno, mirno i polako govori, uvijek je lijepo obučen, ima doktorat, ne dere se...)?

Je li nam doista potrebna "pristojnost"? Ili su nam možda potrebne korjenite političke promjene? Je li bitno kako se tko izražava i nosi li kravatu (uostalom, primijetite da najveće lopine nose kravate i odijela) ili je bitno što iza toga stoji?

Nismo li i nedavno na primjeru Clinton-Trump vidjeli da "pristojna" (establišmentska) politika ne može, u uvjetima trenutne krize, pobijediti nepristojnu fašistoidnost?

Manimo se "pristojnosti". Pokažimo zube. Recimo dosta. Pobunimo se!