Članci

Makedonski izvanredni parlamentarni izbori 2016

  • 14. 12. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Sonja Stojadinović

Nakon dvogodišnje političke krize, objavljivanja prisluškivanih razgovora koji su otkrili krađe minimalno dva izborna ciklusa, pokušaj sakrivanja ubojstva dječaka od strane policije, nakon pretnji smrću i ostalih kriminalnih nedjela u koje je makedonska vlada bila upletena, najzad su 11. decembra održani izbori. Izlaznost je 66,79% na nivo zemlje što je veliki postotak, a u nekim gradovima i izbornim jedinicama izlaznost je dostigla 71%. Makedonija je podjeljena na 7 izbornih jedinica od kojih 6 su na teritoriji zemlje, a sedma, posljednja pokriva dijasporu.


Kao i svaka kampanja, prošla je prljavo, ali vrh torte je bio indirektni poziv bivšeg premijera Gruevskog na ubojstvo Zorana Zaeva, lidera "SDSM". Gruevski je na predizbornom mitingu u istočno-makedonskom gradu Delčevo rekao je da će mu poslati Ćoseta (mračan lik iz makedonske historije koji je bio plaćeni ubojica za "VMRO"). Izborni dan je prošao mirno, bez incidenata, nasilja i slično, ali bilo je zabilježeno dosta prekršaja izbornog procesa.Masovno glasanje, porodično glasanje, pokušaj utjecanja na izbor tijekom glasanja. Postizborna noć, točnije period prebrojavanja je trajao dugo u noći, ali krajnji rezultati došli su tek u 7 uvečer u ponedjeljak.

"DPMNE" je dobio 38,14%, za "SDSM" 36,65%, dok iznenađenje je bilo u albanskom bloku, novi albanski pokret "BESA" dobio je 4,86% , a aktualna vladajuća albanska stranka "DUI" 7,29%. "DUI" ja ovim izborima je gubitnik zato što je izgubila 6 mandata, ali i kažnjena je od strane albanskih glasača time što su glasali za "BESA", a i veliki deo za "SDSM" što je prvi trenutak u makedonskim izborima Albanci da odaberu makedonsku stranku. Prva ljevičarska stranka Levica je osvojila 12,119% glasova ili 1,08% što nije dovoljno ni za jedno poslaničko mesto, ali prelaženjem granice od 1% ta stranka dobiva financije od strane budžeta.


S ovim procentima "DPMNE" im 51 poslanika, dok "SDSM" ima 49 poslanika. Indikacije da postoji izborna krađa su došle od strane žalbi koje albanski pokret "BESA" ima namjeru da uloži na izbornim rezultatima u izbornoj jedinici br. 6 koja je većinski albanska. Oni smatraju da su pokradeni za dva mandata i ako se to prihvati, rezultati biće promjenjeni. "SDSM" je izašao sa stavom da je realna situacija u pogledu mandata 50-50 i da "DPMNE" ne smije napraviti Vladu.

Prema izbornom modelu u Makedoniji, mandat od strane predsjednika za formiranje vlade dobiva stranka koja ima većinski broj glasova. Znajući da je predsjednik Ivanov totalno pod kontrolom "DPMNE", strah da je opozicija izgubila na ovim izborima još veći.