Članci

Bahati Milanović?

  • 04. 09. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Autor: Ivan Grljušić

Problem sa Zoranom Milanovićem nije, kako nas često uvjeravaju mainstream mediji (koji se kreću u vrlo uskim granicama "dopuštene" i "pristojne" rasprave o političko-ekonomskim temama), u tome što je bahat i arogantan.

Problem je u tome što je on liberal (a ne socijaldemokrat), a u zadnje vrijeme i nacionalist. Problem nije u tome kako se on ponaša, nego kakve ideje zagovara i kakve stavove zastupa.

Da se Milanović zalaže za progresivne ideje, koje bi išle u korist većine društva, bilo bi nam potpuno svejedno je li bahat ili sramežljiv.

Takva psihologizacija politike je zapravo depolitizacija - nije više bitno tko što zastupa (jer ionako svi zastupaju prokapitalističke "reforme", "poduzetničku klimu" i polaze od načela "ko je jamio, jamio"), nego je bitno kako se tko obukao i je li "pristojan", "fajter" ili je "seljačina". Ništa se drugo ne može ni očekivati kada se praktički svi slažu da je drugačiji sistem nemoguć i da sve mora biti kako sada jest.

Ako nam je to polazište - da ne možemo živjeti u svijetu u kojem nemamo šačicu tajkuna na vrhu oko kojih se vrti čitava ekonomija - onda je jasno da je jedino što preostaje "analitičarima" i mainstream medijima na raspravu to kakvu je tko imao frizuru, haljinu i je li pristojan ili ne.