Članci

Brexit

  • 24. 06. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Velika Britanija je na referendumu izglasala izlazak iz EU. Iako je vodeća snaga iz Brexita bila usmjerena desno (desno krilo torijevaca, UKIP) i ksenofobno (antiimigrantska politika), EU se teško može braniti i slijeva.

EU je neoliberalni projekt, koji na kontinentalnoj razini osigurava hegemoniju protunarodnih i proturadničkih mjera - od mjera štednje preko politike deregulacije, privatizacije i liberalizacije do osiguravanja interesa primarno zapadnog krupnog kapitala (sjetimo se u čijim su rukama npr. "hrvatske" banke).

Kako se EU ponaša prema progresivnim vladama, vidjeli smo lijepo na primjeru Grčke, koju je EU satrla i ponizila. Slično će biti i s Unidos Podemosom u Španjolskoj ako dođu ikad na vlast. No sasvim je sigurno da će Corbynovim laburistima u Velikoj Britaniji sada posao biti itekako olakšan ako dođu na vlast (iako je sam Corbyn, protivno svojim uvjerenjima, morao - premda mlako - na referendumu agitirati za ostanak u EU).

Što će izlazak Velike Britanije iz EU značiti za Hrvatsku? Zanemarimo li pitanje što će taj izlazak značiti općenito za EU (a svakako će značiti slabljenje EU projekta), za stanovnike Hrvatske će značiti postupno smanjivanje mogućnosti imigracije u Veliku Britaniju.

To je uostalom dosad bila i jedina korist od EU - dali smo u EU više novca nego što smo dobili nazad, od razvoja nismo vidjeli naravno ništa (kao ni od političke stabilizacije - upravo obrnuto, desni ekstremizam se kod nas razmahao odmah nakon ulaska u EU), tako da je jedina "korist" bila lakša emigracija državljana Hrvatske u druge zemlje. A to je, posve razumljivo, korisno za pojedince (koji često nemaju drugog zadovoljavajućeg izbora), ali je za čitavo društvo itekako štetno (jer gubi često svoje najproduktivnije članove).