Članci

Akcija riječkog RF-a povodom najave privatizacije Luke Rijeka

  • 17. 05. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Riječka Radnička fronta je noćas odradila akciju plakatiranja duž cijele obale - od Žabice do Transadrije - kojom upozorava na pogubnost najavljenih privatizacija od strane hrvatske vlade. U akciji je ponajprije istaknuto protivljenje privatizaciji Luke Rijeka, ali i privatizacijama općenito.

Od 1989. naovamo, od još jedne "reformske" vlade, one Ante Markovića, provodi se politika privatizacije. Rezultati su očiti - Hrvatska 2015, prema analizi dr. Josipa Tice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ima 27% nižu prosječnu plaću (po kupovnoj moći) nego 1978 (ne računajući tu da je prosječna plaća u SR Hrvatskoj bila daleko realnija nego danas zbog daleko manje nejednakosti, da ne govorimo o društvenoj stanogradnji, radničkim odmaralištima, za krajnje korisnike tada potpuno besplatnom zdravstvu i školstvu itd., što je sve dizalo životni standard). Također, realni BDP 2014. je bio za čak 7,7% niži nego onaj iz 1986, prema istraživanjima dr. Tihomira Domazeta (Hrvatski institut za financije i računovodstvo).

Unatoč takvim "sjajnim" rezultatima, ni ova vlada ne odustaje od takve politike, čiji je jedini rezultat bilo osiromašenje većine, a bogaćenje novopečene kapitalističke elite. Radnička fronta poziva sve koji se protive takvoj politici, koja je usmjerena protiv interesa 99% društva, da joj se usprotive i da se zajednički izborimo za društvo dostojno čovjeka, umjesto društva koje funkcionira u interesu najbogatijih 1%.