Članci

Protiv zdravstva samo za bogate

  • 31. 03. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Nova vlast počela je, očekivano, pokazivati svoj karakter. Kao što se i moglo očekivati od stranke koja je u zadnjih 25 godina predsjedavala privatizacijskom pljačkom Hrvatske (uz nešto manji doprinos "lijevog" SDP-a), krenulo se u daljnje razaranjekomercijalizaciju i privatizaciju zdravstva, kroz uspostavljanje notornog "nadstandarda" i povećanje cijene, ionako teško dostupnog, dopunskog osiguranja (a bez kojega npr. nakon operacije, ako vas na ulici udari automobil, plaćate račun za bolnicu i od nekoliko tisuća kuna).

Riječ je, posve je jasno, o provođenju iste one politike koju je prije uspostave vlasti najavljivao HDZ-ov Ante Ćorušić, a koju sada provodi Dario Nakić - tko ima novca će se liječiti, tko nema neka crkne. Radnička fronta izražava oštro protivljenje takvim protunarodnim "reformama". Javno je zdravstvo jedno od osnovnih civilizacijskih postignuća. Zdravo društvo treba težiti javnom zdravstvu koje će biti kvalitetno, dostupno svima i besplatno za krajnjeg korisnika (u potpunosti javno financirano).

Zdravstvo nije tu da bi "ostvarivalo profit", kako nam to često serviraju mediji i politika, nego da bi se ljudi, kada obole, mogli brzo i kvalitetno izliječiti. Svrha zdravstvenog sustava nije u ostvarivanju profita nego u liječenju bolesnih. Društvo koje to ne može omogućiti svima - bez obzira na imovinski status - je bolesno društvo. Vlada koja kaže da za zdravstvo nema novca (ali zato ima za poticaje krupnom kapitalu, ratove u afganistanima, automobilima za političku elitu, Crkvu, političku klijentelističku mrežu itd.) - neka odstupi.

U svjetlu toga, kako bismo iskazali svoj protest protiv ovakvih protunarodnih "reformi", počeli smo s akcijom plakatiranja po zdravstvenim centrima - prekjučer u Šibeniku, jučer u Zagrebu, a narednih dana i u drugim gradovima u zemlji. Vrijeme je da se svi mi, kojima zdravlje nas samih i naše djece ovisi o javnom zdravstvu - jer si privatno ne možemo priuštiti - dignemo i kažemo što mislimo o ovakvim nečovječnim "reformama" na štetu 99% društva, a na korist samo tajkunske elite.

Za javno i svima dostupno zdravstvo - protiv zdravstva samo za bogate!

88

66

44