Članci

Još o komunizmu i fašizmu

  • 22. 02. 2016.
  • Piše: Radnička fronta

Piše: Drago Markiša

Desničari koji se ne usude otvoreno zagovarati fašizam glume da su "antitotalitaristi", pokušavajući izjednačiti fašizam/nacizam s komunizmom. To je ideološki potpuno nesuvislo (https://www.radnickafronta.hr/pojasnjenja/110-komunizam-i-fasizam), kao i pozivanje na čuvenu "rezoluciju EU o totalitarizmu".

Na početku treba reći da EU nije nikakav deus ex machina koji donosi vrhunaravne političke presude za sva vremena. Tako da, sve i da je EU nešto odlučila, to ne znači nužno puno. Kako god bilo, ta EU rezolucija svejedno ne znači puno. Ona je donesena malim brojem glasova, uglavnom onima krajnje desnice i desnice i to je napravljeno radi dodvoravanja novim, poststaljinističkim, članicama EU poput Poljske, koje su danas izrazito antikomunistički nastrojene.

Međutim, po nečem se drugom u EU (i Evropi) vidi da zapravo nitko ne izjednačava komunizam i fašizam/nacizam (zato što je potpuno jasno da je komunizam u ideji plemenit, dok u praksi može zastraniti, dok je fašizam/nacizam nehuman već u samoj ideji, a praksa mu ni ne može biti doli genocidna) - po tome što u Evropi postoji čitav niz komunističkih partija, koje se baš tako zovu (bile one stvarno komunističke ili se samo tako zvale), dok je registriranje otvoreno fašističkih/nacističkih stranaka (pod tim imenom) zabranjeno.

Tako da, kad se netko idući put pozove na "Evropu i antitotalitarizam", koliko god glup taj argument bio, uputite ga na to da u Evropi (pa ni u svijetu) nigdje ne postoje fašističke/nacističke stranke koje se tako zovu (jer je to zakonom zabranjeno), dok komunističke partije (pod tim imenom) postoje npr. u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji ("komunistička obnova"), Češkoj, na Cipru itd. Čak i kod nas postoje stranke koje imaju pridjev "komunistički" u svojim nazivima (to što su one sve redikulozne je drugi par rukava).