Članci

Priopćenje Radničke fronte vezano za netočne optužbe o ucjenjivanju Možema!

  • 08. 12. 2020.
  • Piše: Radnička fronta

Budući da je Radnička fronta 7. prosinca dobila informaciju od stranke Možemo! da na iduće lokalne izbore izlazi s ORaH-om i Novom ljevicom, no ne i s Radničkom frontom. Ta nas je odluka iznenadila, no još više smo iznenađeni navodima stranke Možemo! o navodnim ultimatumima koje je Radnička fronta davala dojučerašnjim koalicijskim partnerima.

Za nas je zajednička kandidatura Katarine Peović nakon fantastičnog rezultata u VIII. izbornoj jedinici samorazumljiva u istoj mjeri kao i kandidatura Tomislava Tomaševića za gradonačelnika Zagreba. Kandidatura naše članice nije upućena kao ucjena kako to kažu u Možemu!, već je predložena partnerima u rujnu ove godine, na što do jučer nismo dobili konkretan odgovor, nego danas na kraju samo ovakav zlonamjerni spin o našem ultimatumu. Napominjemo da je Katarina Peović bila nositeljica liste u VIII. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima upravo zajedničkim dogovorom cijele koalicije.

Fokus Radničke fronte na Rijeku, Kvarner i Istru ni tada niti danas ne dolazi slučajno, već smo za razliku od dojučerašnjih političkih partnera ondje organizirani i djelujemo čitav niz godina. To potvrđuje i činjenica da smo u dobroj vjeri prepustili stranci Možemo! kandidacijske liste u sve četiri zagrebačke jedinice, stoga ova njihova odluka još više iznenađuje.

Od rujna, kada je kandidatura predložena na posljednjem zajedničkom sastanku koji smo imali kao koalicija, nismo zaprimili nikakav odgovor, iako smo ga više puta pismeno tražili. Umjesto toga, dobili smo odgovor da Možemo!, odnosno Zagreb je naš! ne namjerava s nama izlaziti na lokalne izbore.

Čvrsta želja Radničke fronte, kao jedne od stožernih članica i najaktivnijih stranaka Zeleno-lijeve koalicije, bila je da se taj ujedinjeni pohod ljevice i dalje nastavi, uvjereni kako bismo kroz sljedećih nekoliko izbornih ciklusa zajedno znatno ojačali i otvorili mogućnost da obespravljena društvena većina preuzme demokratske procese odlučivanja o ključnim pitanjima za sve. Nažalost, iako je Radnička fronta i dalje i više nego spremna na svaku konstruktivnu suradnju na ravnopravnim osnovama, do toga, čini se, na predstojećim lokalnim izborima, i ne krivicom RF-a, neće doći.

Stoga najavljujemo samostalan izlazak Radničke fronte na lokalne izbore na proljeće, uz moguću lokalnu suradnju sa srodnim političkim opcijama. Uvjereni smo da ćemo pogotovo dobre rezultate ostvariti u Zagrebu, Rijeci i Puli, naglašavajući našu kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke Katarinu Peović.

Radnička fronta