Sjećanje na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Sjećanje na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Danas se obilježava “Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen”.

"Ovaj datum prihvaćen je i od strane Vijeća Europe na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom II. svjetskog rata. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

Tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačkom, doneseno je zakonodavstvo unutar kojega su donesene i odredbe o rasnoj pripadnosti koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

Tijekom srpnja 1942. godine, svi Romi s područja NDH deportirani su u mjesto Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika ovog koncentracijskog logora, oni po dolasku u logor nisu bili identificirani po imenu, nego po broju vagona kojim su dovezeni u logor. Uz Jasenovac Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.

Ispočetka je logor bio smješten u selu Uštica i to je mjesto potom dobilo naziv "ciganski logor". Kasnije su ih prebacivali u selo Gradina na drugoj obali Save, mjesto masovnih ubojstava i stradanja.

Kako nisu vođeni točni podaci o broju zatočenih Roma, a većina Roma u to vrijeme nije bila upisana u matične knjige, školske i druge evidencije iz toga doba, točan broj ubijenih Roma u Jasenovcu je nemoguće utvrditi. Koliki su razmjeri genocida bili, najbolje ilustrira podatak da je prema popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo 405 Roma. Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220.000 do 500.000 Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuća Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti ubili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na inicijativu brojnih romskih organizacija, proglasilo 2. kolovoza Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen."

Izvor: Savez Roma u RH “Kali Sara”