Jesu li porezi u Hrvatskoj zaista visoki?

Jesu li porezi u Hrvatskoj zaista visoki?

U većini masovnih medija ekonomski analitičari, kolumnisti i političari liberalnog i desnog spektra kao mantru ponavljaju priču kako je u Hrvatskoj nemoguće poslovati zbog ultra visokog poreznog opterećenja.

Najčešće uvriježen mit koji se ponavlja jest taj da Hrvatska ima ogromne i u odnosu na druge europske zemlje nesrazmjerne doprinose na plaću. Međutim, Eurostatova statistika o prosječnim bruto troškovima rada koji uključuju i socijalne beneficije (poput zdravstvenih i mirovinskih doprinosa) nam govori suprotno i smješta Hrvatsku u donji dio EU ljestvice prema ukupnim (bruto) troškovima rada. (slika 1) i (slika 2)

Također, vrlo često se govori kako zbog visokih poreza Hrvatska nije privlačna destinacija za direktna strana ulaganja i investicije.

Ono što se često zaboravlja spomenuti je to da su strani investitori koje tobože trebamo privući niskim porezima i davanjima već odavno tu zato što je udio poreza na kapital u ukupnom poreznom opterećenju u Hrvatskoj nizak i debelo ispod prosjeka. (slika 3)

Kako to da "visoki porezi" ne smetaju stranim trgovačkim lancima, hotelskim lancima, bankama i teleoperaterima? Možda zato što redovito svake godine iznose profit u matične zemlje koji se mogao reinvestirati u razvoj naše ekonomije. Jeste li čuli da su se strani investitori žalili na visoke poreze kada su zagrebački aerodrom i istarske auto-ceste davane u koncesiju? Jeste li čuli da se netko žalio na visoke poreze kad se prodavala Pliva ili Croatia Osiguranje te mnoge druge velike tvrtke koje su bile u državnom vlasništvu? Naravno da niste jer strani krupni kapital zna da iz države može izvući jako dobar profit uz ovako niske poreze na kapital.

Porez koji je u Hrvatskoj iznadprosječno visok u odnosu na druge zemlje Europske unije je porez na dodanu vrijednost (PDV). PDV je regresivan porez koji više pogađa siromašne nego bogate s obzirom da bogati imaju veći dohodak, a prilikom kupovine roba i usluga plaćaju istu poreznu stopu kao i siromašni. PDV ujedno i u najvećoj mjeri puni državni proračun. (slika 4)

Kad govorimo o porezima potrebno je imati na umu da porezi sami po sebi nisu ni dobri ni loši - ovisi koliko i koga se oporezuje i za što se prikupljeni novac koristi. Ukratko, Radnička fronta je za veće poreze kapitalu i bogatima, a za manje poreze radništvu, "običnom" narodu i siromašnima.

 

graf 01

Slika 1.

graf 02

Slika 2.

graf 03

Slika 3.

graf 04

 

Slika 4.

 

Izvor grafova: Eurostat

Galerija fotografija