Izjava RF-a o zakonu o porijeklu imovine

Izjava RF-a o zakonu o porijeklu imovine

Danas su predstavnici Radničke fronte, prof. dr. sc. Mate Kapović i prof. dr. sc. Katarina Peović, koji sudjeluju na izborima u okviru zeleno-lijeve koalicije (Možemo, NL, RF, Orah, ZjN, ZG), pred Saborom održali pres-konferenciju na kojoj je bilo riječi o zakonu o porijeklu imovine.

Mate Kapović je istakao da RF pozdravlja što se u zadnje vrijeme i od strane više političkih opcija spominje ideja o zakonu o porijeklu imovine, što je zahtjev koji RF zastupa od svoga osnivanja 2015. godine. Smatra da se tako stvara politička atmosfera u kojoj će se takav zakon moći i donijeti, no upozorio je da takav zakon nije dovoljno tek donijeti, nego mora postojati i politička volja i snaga, te pritisak odozdo, da se on i provodi ‒ s obzirom da se i trenutni zakoni po kojima bi se korupcija i kriminal mogli kažnjavati često provode selektivno i nedosljedno, ako ikako.

Što se tiče Restart-koalicije, oni govore o zakonu o porijeklu imovine, što se može pozdraviti, no dojam je da je kod njih riječ o populističkom impulsu koji će nakon eventualne pobjede na izborima biti brzo pometen pod tepih. Kao prvo, nejasno je što Restart-koalicija točno želi. Neki njihovi nižerangirani članovi govore o oduzimanju imovine za koju se ne može dokazati legalno porijeklo, no predsjednik SDP-a Davor Bernardić je govorio i o tome da bi takva imovina mogla biti tek oporezovana. To je pak potpuno bizarno ‒ ono što je nezakonito i kriminalno stečeno mora biti oduzeto, a ne samo oporezovano. Pukim oporezivanjem bi se lopovluk samo legalizirao.

Također, problem kredibiliteta kod SDP-ova govorenja o zakonu o porijeklu imovine, nastavlja Kapović, u tome je što je SDP itekako imao prilike već takav zakon izglasati, no nikada nije. Da stvari budu gore, upravo je SDP bio taj koji je stari Zakon o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine ukinuo 1990. godine, netom prije promjene vlasti, time simbolički najavivši pljačkašku privatizaciju u 1990-ima i kasnije. Dakle, SDP sad najavljuje da će tobože donijeti zakon koji je upravo ta ista stranka besramno ukinula prije točno 30 godina! Članovi RF-a su na Markov trg donijeli i veliki isprint ukaza o ukidanju zakona o porijeklu imovine iz 1990.

Katarina Peović, bivša kandidatkinja RF-a na predsjedničkim izborima, istakla je da kada RF govori o ovom i drugim problemima ne govori iz perspektive pukih buntovnika i nekoga tko će eventualno u Saboru (s obzirom da ankete zeleno-lijevoj koaliciji prognoziraju nekoliko mandata, uključujući i onaj Katarine Peović u VIII. izbornoj jedinici u Istri, Rijeci i Kvarneru) samo galamiti. S obzirom da se predviđa parlamentarni sastav u kojem će objema velikim grupacijama, i desnoj HDZ-ovoj i liberalno-centrističkoj SDP-ovoj, biti jako teško doći do saborske većine, koja će ovisiti možda i o svega nekoliko glasova, glasovi RF-a i drugih stranaka zeleno-lijeve koalicije mogli bi biti presudni.

RF stoga najavljuje, zaključuje Peović, da će razmotriti podržavanje moguće SDP-ove koalicijske vlade u Saboru, u slučaju da se ta vlada obaveže na ustupke što se tiče nekoliko progresivnih radničko-socijalnih zahtjeva. Jedan od tih zahtjeva bit će donošenje suvisloga zakona o porijeklu imovine, a drugi će potencijalno biti povišenje minimalca, proradnička promjena Zakona o radu (npr. revidiranje pravilâ o ugovorima na određeno u korist radnikâ, ukidanje agencijskog rada itd.), odustajanje od svih daljnjih privatizacija, ukidanje dopunskog zdravstvenog, ponovno pokretanje Imunološkog zavoda itd.

RF-ovci su naveli kako nemaju nikakvih iluzija o politikama i ideologiji liberalno-centrističke Restart koalicije, ali su spremni svojom uvjetovanom podrškom njihovoj vladi pokušati izravno utjecati na guranje dotične vlasti ulijevo i donošenje konkretnih odluka koje će ići u korist interesa radne većine. Bitni se zakoni bez prave ljevice u Saboru i njihova pritiska neće moći donijeti ‒ a upravo to, uz trenutne rezultate anketâ, govori da glas za RF i zeleno-lijevo koaliciju nipošto nije bacanje glasova u bunar.