Članci

Priopćenje RF-a povodom legalizacije pozdrava ZDS

  • 03. 06. 2020.
  • Piše: Radnička fronta

Visoki prekršajni sud danas je donio odluku da ustaški poklič "Za dom spremni" nije prekršaj protiv javnog reda i mira te je tim potezom još jednom potvrdio da je u Hrvatskoj povijesni revizionizam u obliku relativizacije ustaškog pokreta blagoslovljen od strane vladajuće elite.

Kad god je potrebno odvratiti pozornost javnosti od loših materijalnih uvjeta života u državi ili od korupcijskih afera u kojima se redovito nalaze “ugledni” HDZ-ovi ministri i politički namještenici izvlači se joker “za dom spremni”. Na taj način miče se fokus s poprilično beznadne ekonomske situacije u zemlji iz koje je ”trbuhom za kruhom” samo u nekoliko godina otišlo preko 300 tisuća radno sposobnih, većinom mladih i školovanih ljudi, dok se za izlazak iz ekonomske korona krize kojom je pogođen znatan broj radnika ne pronalazi pravo rješenje.

Ustaše se u javnom prostoru prikazuje kao romantične patriote i domoljube koji su se samo borili za svoju državu, a pozdrav “Za dom spremni” koji je domaći pandan pozdravu “Heil Hitler” čak je i bivša predsjednica Republike opravdavala kako bi se dodvorila proustaškoj desnici. Međutim, povijesne činjenice po pitanju ustaškog pokreta su vrlo jasne i govore nam da je riječ o zločinačkom pokretu, koji je u suradnji s njemačkim nacističkim režimom odgovoran za masovne deportacije, progone, ubojstva i torturu ogromnog broja ljudi kao i za prodaju teritorija stranom okupatoru. Poklič “Za dom spremni” nikada nije bio ”stari hrvatski pozdrav” već je jedan od simbola pokreta koji je prije sedamdeset godina na ovim prostorima sijao mržnju i smrt.

Rehabilitacijom ustaštva i nacionalističkom retorikom vladajući stvaraju političku klimu u kojoj je veći problem susjed koji se preziva malo drugačije nego HDZ-ovka koja je kriminalno izvlačila državni novac, HDZ-ovac koji je prenamjenom zemljišta prisvojio pola otoka ili tajkun koji se obogatio u privatizacijskoj pljački i koji ne isplaćuje radnicima plaću, a živi u vili i ljetuje na jahti.

Nacionalizmu i ustaštvu možemo se oduprijeti stvaranjem povoljnijih ekonomskih uvjeta za život gdje će na prvom mjesto biti interesi radničke klase nasuprot interesima krupnog kapitala i političkih elita kao i zakonskom regulativom koja će oštro kažnjavati i sankcionirati promoviranje fašizma i ustaštva.