ZELENO-LIJEVA KOALICIJA: Gay Pride i Hod za život nisu i ne mogu biti isto

ZELENO-LIJEVA KOALICIJA: Gay Pride i Hod za život nisu i ne mogu biti isto

ZAGREB Predstavnici stranaka zeleno-lijeve koalicije koju sačinjavaju Radnička fronta, Možemo, Nova ljevica, ORaH, Zagreb je naš i Za grad održali su konferenciju za medije na kojoj su istaknuli kako smatraju da je izjednačavanje zagrebačkog Pridea s ‘Hodom za život’ neprihvatljivo. Drže da je Pride manifestacija ljubavi, slobode i jednakosti, dok ‘Hod za život’ pod krinkom afirmativnosti želi ženama oduzeti autonomiju nad vlastitim tijelom.

Za Katarinu Peović, predsjedničku kandidatkinju Radničke fronte na posljednjim izborima, ‘Hod za život’ zapravo predstavlja hod za mržnju i homofobiju, kao i hod za zabranu pobačaja. Istaknula je da Radnička fronta ne samo da podržava pravo žene na pobačaj, nego se zalaže za to da ono bude zagarantirano ustavom. “Ustavom iz 1974. biolo je jasno formulirano da žena ima pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Slovenija i Srbija su zadržale takvu odredbu, dok je RH devedesetih izbacila”, iznosi Peović.

Poručila je da očekuje da će RF i ostatak koalicije na ovim izborima ući u Sabor te da će tamo dosljedno zastupati lijeve pozicije bez kalkulacija koje su neki, koji se predstavljaju kao ljevica, često imali. “U Saboru ćemo se oduprijeti desnici i svima koji netoleranciju nazivaju tolerancijom, a regresivne politike koriste za vlastiti ekonomski interes”, odlučna je Peović.

David Bilić, zastupnik RF-a u zagrebačkoj skupštini, je ustanovio da Pride i ‘Hod za život’ nikako ne mogu biti izjednačeni. “Dok Povorka ponosa predstavlja manifestaciju koja slavi ljubav i zalaže se za slobodu i jednakost, ‘Hod za život’ poručuje ženama da nemaju pravo na autonomiju nad vlastitim tijelom.

Za Bilića pobačaj ne samo da mora biti legalan, nego mora biti dostupan i besplatan kako bi svi uistinu imali pravo na njega. Dodao je kako članstvo RF-a možete naći na svakom Prideu jer predstavljaju sve koji žive od svoga rada, neovisno o seksualnosti i rodnom identitetu, dok ‘Hod za život’ posjećuju samo kako bi mu se suprotstavili, zbog čega je Bilić bio i uhićen 2018.

Rada Borić, koja je govorila ispred Nove ljevice, istaknula je kako je ovo nastavak Bandićeve politike koja podržava one koji oduzimaju prava ženama, istovremeno odbacujući prijedloge za osiguravanje stanova ženama žrtvama nasilja za vrijeme pandemije. Za nju je skandalozno da zastupnici vladajuće većine u Gradskoj skupštini nisu podržali prijedlog Zaključka Povjerenstva za ravnopravnost spolova da Grad osigura tri stana za žene i njihovu djecu žrtve nasilja.

Danijela Dolenec je ispred stranke Možemo iznijela kako je ‘Hod za život’ zapravo ‘okretanje pile naopako’ te da se pod krinkom afirmativnosti krije protivljenje ženskoj autonomiji nad vlastitim tijelom. Smatra da je pobačaj ne samo pravo, već i da predstavlja dio zdravstvene skrbi te da bi kao takav trebao biti besplatan. Za nju je institut priziva savjesti neprihvatljiv u ginekološkoj praksi jer se time odbija jedan od dijelova skrbi za žensko reproduktivno zdravlje.

Tomislav Tomašević, zastupnik platforme Zagreb je naš u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, drži kako Milan Bandić ovo koristi kako bi našao nove političke zaštitnike nakon što je HDZ-u postao preveliki teret. Pritom je podsjetio na Bandićevo dodjeljivanje štandova za provedbu homofobnog referenduma inicijativi ‘U ime obitelji’, za što se morao pravdati pred sudom. Za kraj se ‘okladio’ da će, ukoliko tada mjere Stožera budu dozvoljavale, ‘Hod za život’ biti sigurno održan na dan predizborne šutnje.