Odgovor predsjednici Hrvatske javnobilježničke komore

Odgovor predsjednici Hrvatske javnobilježničke komore

Potaknuta našim pisanjem o besmislenosti skupih javno-bilježničkih usluga, pismo mi je poslala predsjednica njihove komore i požalila se da smo objavili uvredljiv i netočan tekst, a u pismu tek dodaje pokoji argument u našu korist. Predsjednica tvrdi da je riječ o silno važnoj društveno-odgovornoj djelatnosti koju javni bilježnici obavljaju, zbog čega ih totalitarni sustavi ukidaju jer da su oni javna služba. Predsjednica je tako istaknula kako je javnobilježnička služba ukinuta u vrijeme NDH, te da nije postojala do 1995., te da “u pravilu” i “u drugim evropskim državama u vrijeme totalitarnih režima, a osobito u vrijeme nacizma bio pritisak na javnobilježničku službu jer REŽIMU nije odgovaralo da postoji JAVNA služba kojoj se mogu obratiti svi građani, bez obzira na njihov vjerski, građanski, rasni ili kakvi drugi status.”

U novoj Hrvatskoj koja nije totalitarna i represivna, evo nama javnih bilježnika, ponovno.

No predsjednica bi trebala razumjeti da problem nije „pristup” javnim bilježnicima i njihovo postojanje per se , već visoke cijene i klijentelistički izboren visok troškovnik javnobilježničkih usluga koji onemogućava da svi imaju pristup ovoj, cinično nazvano, „javnoj” službi. Da je služba javna onda bi bila i besplatna što bi uistinu omogućavalo da joj svi „pristupe”.

To i sama predsjednica, neizravno, priznaje u svojem pismu podrazumijevajući da su iste stvari u SFRJ radili državni službenici, samo besplatno. U pismu se kaže da je u tom periodu od NDH do 1995. (inače poznatom kao doba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koju predsjednica ne spominje, a koja je doduše skončala nešto ranije, 1992. ali se bilježnici nisu odmah snašli) postojala služba državnih činovnika koji su “SAMO OVJERAVALI POTPISE I PRESLIKE”, drugim riječima valjda to ovjeravanje jest dio današnje javnobilježničke usluge (iako rade i druge stvari), no oni za to nisu dobivali nikakve posebne naknade, a ta je usluga zbilja svima bila dostupna.

Ukratko i predsjednica potvrđuje da su javno i svima dostupno ovjeravanje potpisa i preslika ukinuli upravo - javni bilježnici.