Zagrebačka skupština

Bandić i Hasenbegović protiv radništva u zagrebačkoj gradskoj skupštini

  • 23. 05. 2018.
  • Piše: Radnička fronta

Prije dva tjedna Gradska je skupština Grada Zagreba, na prijedlog Radničke fronte (u okviru kluba Lijevog bloka), donijela zaključak koji je omogućio Gradu Zagrebu da pomogne radnicima propalih poduzeća, izbaciti riječi u Zagrebu o pomoći radnicima propalih poduzeća u Zagrebu kojima nisu bile isplaćene njihove plaće. Prema toj odluci, na osnovi uplaćene komunalne naknade, samo bi radnici/e Diokija i Kamenskog dobili nazad oko 5 milijuna kuna, a od nje bi pogodovali i (bivši) radnici mnogih drugih firmi (kao što je npr. Gredelj).

Međutim, ta je, prije dva tjedna izglasana odluka, 23. svibnja na izvanrednoj jutarnjoj sjednici poništena. Naime, zastupnici ekstremnodesne stranke Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, koji su politikantski prije dva tjedna glasali za ovu odluku, jutros su promijenili svoj glas, nakon što su očito u ova dva tjedna od Bandića iskamčili nekakav ustupak.

Što se tu dogodilo? Stvari su vrlo jednostavne. Milan Bandić je još jednom pokazao da je ime njegove stranke, Stranka rada i solidarnosti, nema nikakve veze ni s radom ni sa solidarnošću, dok je stranka Hasanbegović-Esih još jednom pokazala da osim zapjenjenih priča o Jugoslaviji nema ništa drugo pokazati, osim onoga što tipizira i njihove saveznike na vlasti u Zagrebu (Milana Bandića i HDZ) - korupciju, klijentelizam, elitizam i čisti oportunizam.

Nažalost, unatoč velikom trudu Radničke fronte, kao i samih radnika koji su se jučer (22. svibnja) okupili pred Gradskom skupštinom, ovaj je zdravorazumski prijedlog - da radnici/e dobiju bar dio svojih teško zasluženih neisplaćenih plaća - propao. Nadajmo se da će bar dio njih iz svega ovoga izvući bar to da Bandić, Hasanbegović i HDZ ne da nisu za radnike, nego aktivno vode proturadničku i protunarodnu politiku.