rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Milan Bandić je za prvi maj u Maksimiru poručio “djela govore više od riječi”. Uistinu je tako.

Skupština grada Zagreba, dala je javno priznanje 2011. godine – nagradu Zagrepčanka godine radnici Kamenskog Đurđici Krnjak koja je, uz dvadesetak svojih kolegica, vodila osmodnevni štrajk glađu. Gradonačelnik je na modnoj reviji nosio njihove kreacije (u imitaciji Eltona Johna), a poklonio im je i dvije šivaće mašine. I to bi bilo to – što se tiče pomoći radnicama. Umjesto toga, gradonačelnik je ustvrdio da im ne može pomoći.

Već danas, 2. svibnja, u Skupštini grada Zagreba – Milan Bandić ima priliku dokazati svoju ljubav prema radnicima. Upućujemo novi prijedlog za pomoć – otkup dijela radničkih potraživanja a u referentnom iznosu naplaćene komunalne naknade. Predlažemo rješenje za pravednu naknadu onoga za što su radnice i radnici nepravedno zakinuti - naknadu oduzetih odnosno neisplaćenih plaća, onoga što su zaradili svojim poštenim radom. Prijedlog zaključka o otkupu dijela radničkih potraživanja, omogućava da Grad Zagreb u iznosu plaćene komunalne naknade (kao referentne vrijednosti) otkupi radničke tražbine i iste iznose isplati radnicima.

Da podsjetimo, 553 radnika Diokija potražuje više od 90 milijuna kuna, a 829 radnica Kamenskog više od 40 milijuna kuna. U stečajnom postupku radnice su Kamenskog naplatile tek 15% svojih potraživanja, dok je Grad od Kamenskog naplatio više od 2,9 milijuna kuna komunalne naknade. U slučaju Diokija, radnici su dobili oko 9 milijuna duga, a Grad je naplatio oko 2,2 milijuna. Da se to nije platilo radnici i radnice, bi već dobili barem još 2 milijuna kuna.

Radnici i radnice realno očekuju dobiti nekakvu crkavicu jer je slobodna imovina tvrtki premala za potpunu isplatu njihovih potraživanja. Velika većina bivših radnika i radnica je u vrlo lošem materijalnom položaju i jedva preživljava. Njihova starosna struktura je nepovoljna i teško pronalaze novi posao te su pod ovrhama i blokadama. Od otvaranja stečaja među radnicima Diokija umrlo je već 26 ljudi, a od 123 članice udruge Kamensko umrlo je već njih 6. Iako su tražili da im Grad Zagreb izađe u susret kod naplate komunalne naknade ili na bilo koji drugi način, Grad i Milan Bandić do danas ostaju gluhi i slijepi.

Zato pozivamo sve zastupnike da glasaju za ovaj prijedlog koji po jednom realnom modelu omogućuje da se pomogne tim ljudima.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?