rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Načelno postoji niz spornih stvari s osnivanjem gradskih zaklada. Zaklada Sunčica je primjer netransparentnosti. Osnovana je iz Udruge Žene Domovinskog rata 2014., (a i taj je podatak netransparentan, jer se Upravni odbor sastao tek u 10. mjesecu 2015.), a na njihovoj web stranici ne postoji Statut niti Sporazum o osnivanju Zaklade.
Ono što nije vidljivo niti iz jednog izvještaja od postojanja sporne Zaklade jest da je proizašla na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića (koji je Gradska skupština Grada Zagreba usvojila na sjednici 28. studenoga 2013. godine) iz strateškog dokumenta Program skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji za razdoblje od 2014. do 2017. godine u kojemu je to bila jedna od točaka programa.

sunÄ

Iz mnoštva medijskih napisa u ove tri godine jedino je evidentna uska povezanost Zaklade s Ministarstvom branitelja i Gradskim odborom za branitelje, pa u vezi toga pitam:

Zašto je o izvještaju raspravljao samo Odbor za branitelje (i prihvatio ga) a ne tijelo koje se bavi udrugama i zakladama u okviru novoga Odbora za međugradsku suradnju i ljudska prava? Znači li to da je to braniteljska udruga/zaklada?

Te, tko je i na koji način predložio i odlučio da baš ova udruga postaje zakladom?

Prema dostupnim informacijama odnosno prema zaključku o prihvaćanju Ugovora o osnivanju Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom
ratu (objavljen u Službenom glasniku Grada Zagreb 8/14) i obrazloženju tog zaključka

„… potrebno je izvršiti usklađivanje odredbi Ugovora o osnivanju Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu s navedenim zakonskim odredbama, te predlažemo da Gradska skupština Grada Zagreba sukladno članku 3. Zakona o zakladama i fundacijama (Narodne novine 36/95 i 64/01) i članku 38. točki 18. Statuta
Grada Zagreba (objavljeno u Službenom glasniku Grada Zagreba) donese Zaključak o sklapanju Dodatka ugovoru o osnivanju Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu“.


Stoga pitam: je li taj Dodatak ugovoru ikada sklopljen i igdje objavljen?

U ovom kao i u Izvješću o radu zaklade za prethodno razdoblje (1.10. 2015.-31. 12. 2016.) također se navode samo dijelovi o svrsi Zaklade te se upućuje na osnivački akt i statut Zaklade, no ne navodi se konkretna uputa na te dokumente bez kojih je bespredmetno raspravljati o radu i izvještajima same Zaklade. A i iz ovoga što se navodi nije jasno je li misija Zaklade prikupljanje sredstava ili provedba aktivnosti Zaklade kao udruge? Tim više što dijele istu web stranicu.

I na web stranici Zaklade postoje nejasnoće u vezi financijskih izvještaja. Dok su za 2015. i 2017. objavljeni odvojeni izvještaji o radu Zaklade „Sunčica“ i o radu Udruge Žene u Domovinskom ratu, za 2016. postoji samo izvještaj o radu Zaklade.
Potpuno je nerazvidan odnos udruge i zaklade i u programskom i u financijskom smislu.

Također, na web stranici nema narativnog izvještaja niti za Zakladu niti za Udrugu, ne saznajemo ništa ni o programu ni o aktivnostima Zaklade. Jedina i posljednja navedena aktivnost je iz 2016. godine i to u vezi projekcije filma „Sunčica“ u sklopu Dana Domovinskog filma održanih u 11. mjesecu 2016.

Dakle, netočno je ono što piše na samom početku izvještaja o dostupnim informacijama (na www.zakladasuncica.hr dostupne informacije o Zakladi, kontakti i aktivnosti Zaklade Sunčica) - te informacije nisu dostupne.

sunÄica fotka1

Iz ovog predočenog nam narativnog izvještaja također ne saznajemo ništa o programu, aktivnostima, broju aktivnosti, broju korisnica aktivnosti… umjesto toga saznajemo detaljan opis individualnih psiholoških sesija s detaljima struke.

Želimo ukazati i na ovaj dio izvještaja iz poglavlja o pravnoj pomoći:
„Po izglasavanju Zakona za žrtve seksualnog zlostavljanja u Domovinskom ratu daju se upute o popunjavanju prijave za uspostavu statusa. Za svaki status potrebno je obaviti pravne konzultacije i dati uput
Djelomično je uskraćeno jednakopravno korištenje novčanog obeštećenja za nama nepoznat broj žrtava. Ovaj rigorozan pristup Povjerenstva Ministarstva branitelja obeshrabrio je žrtve na javljanje jer nije iskazano povjerenje prema žrtvi i njenom iskazu. Pravno pokušavamo utjecati da se unesu promjene i nadopune postojećeg Zakona kako bi postigli jednaka prava svih žrtava.“

Tu je izostavljen najrelevantniji podatak, a to je broj korisnica kojima je odobren status žrtve, budući da je to kako se čini jedna od temeljnih aktivnosti udruge ili zaklade (i dalje nije jasno) – dakle pravna pomoć u dobivanju statusa žrtve.
Također, ukoliko doista rade na promjenama i nadopunam tog zakona – to je isto trebalo bit u izvještaju. I tako dalje.

Ukratko, ovaj i ovakav izvještaj predlagatelja Upravitelja Sunčice zbog niza propusta i manjkavosti ne možemo prihvatiti.

zaklada suncica stand2016 01

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?