rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radnička fronta podržava prijedlog izbora predloženog Danijela Ljuboje za ravnatelja ZKM-a. Ne samo što dotični zadovoljava kao kandidat i što je i njegov program rada i više nego zadovoljavajuć, kao i obrazloženje Kazališnog vijeća, nego ponajprije iz vrlo jednostavna razloga - što je dotični izbor zaposlenika ZKM-a.

Načelni je i ideološki stav RF-a da u svim takvim institucijama i poduzećima direktora trebaju birati većinski upravo zaposlenici (uz sudjelovanje šire zajednica i Grada). Razlog za to je vrlo jednostavan. Kao prvo, radnici određene institucije ili firme najbolje znaju koga izabrati i tko će najbolje upravljati njihovom institucijom/firmom. Kao drugo, jedino se tako može suzbiti korupcija. Naime, ako odluku donose svi radnici (bilo da ih je 40 ili 400) ili njihovi demokratski izabrani predstavnici (koji glasaju prema željama i odlukama zaposlenika), uvelike se smanjuje prostor za korupciju. Trenutno sistem nije tako postavljen, no jedini način da se korupcija riješi jest da se krene prema strukturnim promjenama u smjeru radikalne demokratizacije upravljanja javnim institucijama i poduzećima.

S druge strane, ako se takav izbor provodi onako kako je to danas praksa - tako da u odborima i vijećima koji biraju direktore većinu uvijek ima Grad, onda je jasno da će se tu uvijek postaviti gradonačelnikov čovjek te da će se na taj način rješavati politička dugovanja, namještati podobne i stvarati klijentelističku mrežu. To nije tek puka teorija - to je u Gradu Zagrebu dugogodišnja praksa, što svi mi koji se ne pravimo slijepima pri zdravim očima jako dobro znamo.

U ovom slučaju se dogodilo - slučajno ili namjerno - da je Grad privremeno ispustio uzde iz svojih ruku u Kazališnom vijeću i da je za mjesto ravnatelja predložen “krivi” čovjek, onaj kojeg podržavaju sami kazališni radnici a ne gradska vlast. Stoga je i potpuno jasno zašto je Gradonačelnikov ured bez ikakva objašnjenja odbio taj prijedlog, kao i dva odbora pod kontrolom pozicije.

Ukratko - sve po starom. Želimo li da se stvari mijenjaju i da se pokrene borba protiv korupcije i klijentelizma, morat će se sistemski mijenjati i pravila za izbor direktora u ovakvim institucijama. Naravno, potpuno je jasno zašto to političkim elitama ne odgovara - jer bi tako izgubili znatnu političku i financijsku moć koju trenutno imaju u svojim rukama.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?