rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznato je da Bandić izdašno financira lokalne medije - tako onda i lokalne zagrebačke televizije (Z1, Mreža TV, Jabuka TV).

Kao razlog i uvjet za takvo financiranje navodi se praćenje zagrebačke lokalne politike, Gradske skupštine, gradonačelnika itd.

Pogleda li se na prvi pogled kako to izgleda, situacija i nije tako loše. Sve te televizije stvarno prate lokalnu politiku, a u svoje emisije često zovu i predstavnike oporbe, koji kritiziraju Bandića. Tako je i rotacijski zastupnik RF-a dosad više puta bio na svim ovim lokalnim televizijama.

U čemu je tu onda štos? Zašto bi Bandić financirao lokalne medije koji ga kritiziraju? Stvar je u tome da je ta kritika zapravo samo maska.

Da, svi ti mediji imaju emisije u kojima gostuju i Bandićevi kritičari. Međutim, takve emisije, u kojima se doista govori potpuno slobodno, čine možda 10% medijskog prostora, dok 90% prostora o lokalnoj politici obuhvaća praćenje svakog Bandićevog koraka svaki dan i pokrivanje toga u svakodnevnim emisijama i vijestima. Bandić čak lokalnim televizijama nerijetko plaća i prijevoz da mogu pokrivati takve događaje.

I na kraju to ispadne tako da se pokriva i reklamira sveprisutnog gradonačelnika, što njemu itekako ide na korist, dok kritika zauzima mali dio prostora i čini financiranje takvih medija demokratskim. 

Reklo bi se - Bandić izvrsno poznaje način na koji mediji funkcioniraju u kapitalističkim "demokracijama". Nema otvorene cenzure, može se reći što god se hoće, kritika je prisutna i dopuštena, a opet je sve pod kontrolom. Današnje političke elite u "modernim demokracijama" su puno mudrije i vještije od otvorenih diktatura koje su preočito cenzurirale medije.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?