Ljetos je odjeknuo slučaj navodne Bandićeve kupovine SDP-ova zastupnika u Gradskoj skupštini Radenka Tomića: https://www.vecernji.hr/…/bandic-oteo-sdp-ovca-radenka-tomi… Tomić je, prema riječima više SDP-ovaca, navodno u Bandićevu stranku prešao kako mu na njegovom poslu u gradskom poduzeću Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. ne bi bila smanjena plaća (s koeficijenta 4.5 na 3.0), a što je zastupniku bio problem jer ima ratu kredita koju to ne bi pokrivalo.

Nekoliko mjeseci kasnije, nakon prijave kluba SDP-a, slučaj je došao i na Povjerenstvo za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije za Grad Zagreb, kojega je član i RF-ov rotacijski zastupnik Mate Kapović. Na današnjoj je sjednici toga povjerenstva održano i svjedočenje i ispitivanje rečenog Radenka Tomića i njegove direktorice iz poduzeća Štefice Mihalic. Iako dojam nakon svega nije pretjerano pozitivan ni za Tomića ni za SDP (a ni za Bandića), posljedica svega toga teško da će biti.

Što se danas na Antikorupcijskom povjerenstvu dogodilo? Prvo je direktorica Mihalic zanijekala da pokušaj smanjivanja plaće Tomiću (tj. ukidanje njegovog dotadašnjeg radnog mjesta) ima ikakve veze s politikom rekavši da se ona time ne bavi i da nije članica nijedne stranke. Pritom je npr., na izravno pitanje, glumila da ne zna da su sinovi poznatih političara zapošljavani u njezinoj firmi iako je poznato da je ondje zaposlen npr. sin Stipe Gabrića Jambe (https://www.express.hr/…/bandic-uhljebio-sinove-i-kceri-pal…). Mihalic je rekla da ukidanje tog mjesta nije imalo veze s politikom, ali i da je naknadno od toga odustala nakon što je radničko vijeće to odbilo (jer je to značilo da bi firma vjerojatno izgubila radni spor). Rekla je i da je imala više sukoba oko posla s Tomićem, što je i on potvrdio.

No najzanimljivije je bilo svjedočenje samog Radenka Tomića. On je, naravno, zanijekao da je bio pritisnut od strane Bandića putem prijetnje smanjenjem plaće, međutim način na koji se opravdao nije baš bio najs(p)retniji - iako vrlo indikativan za naše političke prilike, tim više što će sve vrlo očito završiti bez ikakvih posljedica. Tomić je prvo ustvrdio da je iz SDP-a otišao zbog političkih neslaganja s Davorom Bernardićem i Zvanom Brumnićem, čelnicima SDP-a. Nekoliko puta je odbio reći o kakvim se točno neslaganjima radilo da bi na kraju rekao da je problem bio u tome što je Milanović bio obećao da će se uvesti mogućnost referenduma za opoziv gradonačelnikâ kako bi se moglo skinuti Bandića, da bi na kraju od toga odustao jer bi to moglo ugroziti i SDP-ove gradonačelnike. Ta izlika nije baš pretjerano uvjerljiva s obzirom da je Tomić nakon istupanja iz SDP-a ušao upravo u Bandićevu stranku - dakle, smetalo mu je što SDP nije aktivnije rušio Bandića pa je prešao Bandiću?

U toku Tomićevog izlaganja je ipak na vidjelo isplivalo i zašto je zapravo otišao iz SDP-a. Prvo je naveo kako mu je još prije više godina (dok je Bandić još bio u SDP-u) smanjen, krivicom SDP-ova Ive Čovića na čelu Holdinga, koeficijent plaće sa 6.0 na 4.5. On se već tada žalio SDP-u, ali ništa. I sad su mu opet (na Bandićevo traženje?) htjeli skinuti taj koeficijent na 3.0. I tako je ljetos Tomić došao na razgovor samom Bernardiću i pitao ga da sredi to s njegovim poslom (inače, Tomić je u Vodoopskrbu i odvodnju d.o.o. došao 2001, kao politički kadar SDP-a za tadašnje SDP-ove vlade, kako je isplivalo u raspravi). Na što mu je ovaj rekao da prihvati smanjenje koeficijenta "pa ćemo vidjeti".

To je bila kap koja je Tomiću prelila čašu. Nakon što mu je za Čovića prvi put smanjena plaća, sad ni Bernardić nije ništa izravno i odmah htio poduzeti oko toga. I Tomić je odlučio promijeniti stranku. Tomić je također usputno spomenuo, kao u šali, da hoće li biti opet problema na Antikorupcijskom povjerenstvu ako dobije i promaknuće, tj. neku bolju poziciju? Iz toga bi se moglo iščitati da je u mogućem dealu s Bandićem u igri i bolja pozicija, samo da su to ostavili za budućnost da sve ne bude još više sumnjivo.

Na otvoreno pitanje RF-ovog rotacijskog zastupnika da je li svjestan da je upravo priznao da je preko svojih stranačkih kolega pokušavao srediti probleme na svom poslu - a što je očit primjer sukoba interesa i korupcije - Tomić je otvoreno rekao da to nije ništa čudno i zašto se pretvarati da se to tako ne radi.

Što reći na sve to? Ovaj slučaj svakako nije nimalo neobičan - svi znamo da je političko namještanje poslova općeprisutno. Ono čime ovaj slučaj odudara od drugih je otvoreno priznanje korupcije iako ni to nije dosad neviđeno* (zanimljivo je da su HDZ-ovci i HSS-ovac u povjerenstvu argumentirali u smjeru da nema smisla čovjeka progoniti, da se ne može ništa dokazati... političarska solidarnost očito prelazi stranačke granice). Ono čime se pak ovaj slučaj ne razlikuje od drugih jest da i ovdje neće biti nikakvih posljedica.

______
http://www.nacional.hr/priznanje-sibenskog-zupana-svi-su-z…/

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?