rftv naslovnica 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stanovnici okolnih ulica prvi su primjetili da se "događa nešto" kada su se prošlog ljeta odjednom pojavili bageri, žičana ograda, kopanje i betoniranje na posljednjoj većoj trešnjevačkoj zelenoj površini (trasi nekadašnje pruge Samoborček/lokalno poznatoj kao: Grbavici). Sada službenog naziva "odvojak Munjarski put" (premda su ostaci ulice Munjarski put nekoliko stotina metara zapadno od ovog gradilišta, što također upućuje na plan većih građevinskih zahvata). No, konkretnih informacija nije bilo, osim guglanja, prepričavanja i skupljanja podataka "u hodu". (Iznimno zanimljiv i informativan prilog na FB stranici Inicijative Samoborček - za sve koji žele znati detalje: https://web.facebook.com/groups/149882739070613/permalink/153227285402825/

Ispostavilo se da Grad Zagreb gradi prilaznu cestu i komunalnu infrastrukturu za buduću deveterokatnicu na južnom rubu sadašnjeg sportsko rekreacijskog terena. 
To saznanje je dodatno uznemirilo stanovnike kao očita najava širih izmjena ovog dijela naselja, prema kojima će zelena oaza Samoborček /Grbavica vjerojatno ustupiti mjesto dodatnoj masi betona i količini automobila.

Prvo kvartovsko okupljanje održano je u listopadu kod boćališta, informacije o gradilištu su stizale iz dana u dan, zahvaljujući entuzijazmu ljudi okupljenih u doslovce samoorganiziranu Inicijativu Samoborček- grupu stanovnika koji traže relevantne informacije - ne sliježući ramenima i ne odustajući. 
https://radnickafronta.hr/…/624-o-betonizaciji-zagreba-i-po…

Također se saznaje o prenamjeni čestica, mogućem planu gradnje čak i više zgrada osim jedne od devet nivoa iznad i dva ispod zemlje. Radi li se i o izmjenama GUP-a, koji je prije nekoliko desetljeća ovdje predviđao produžetak Kranjčevićeve ulice prema naseljima zapadnog Zagreba? Ako da - kakvih?
Ta su pitanja pokušali problematizirati i mjesni odbori koji graniče na tom području (Silvije Strahimir Kranjčević, Samoborček, Nikola Tesla i Ciglenica) preko vijećnika i vijećnica s naše koalicijske liste koji su otpočetka kao stanovnici/ice Trešnjevke podržali Inicijativu Samoborček, ali kao vijećnici/Ice pri tom naišli na nemali i neshvatljiv otpor iz nekih sistemskih političkih stranaka.  https://www.radnickafronta.hr/…/641-otpor-kapitalu-se-nasta… i  https://www.radnickafronta.hr/…/697-podrska-mjesnom-zboru-g…

tresnjevka

Vijesti o samoorganiziranju stanovništva Trešnjevke sjever prenosili smo i na razinu Vijeća gradske četvrti, a koje je potom na sjednici u siječnju konačno izglasalo sazivanje Zbora.
Zbor građana Trešnjevke sjever održava se 21.veljače 2018. godine u prostoru Centra za kulturu Trešnjevka (CeKaTe) - Park Stara Trešnjevka - s početkom u 18 sati.

Zboru će prisustvovati i predstavnici nadležnih gradskih ureda, koji će odgovarati na upite Inicijative Samoborček i okupljenih Trešnjevčanki i Trešnjevčana. Pravo sudjelovanja na Zboru imaju, naravno, svi koje tema zanima, a pravo glasa stanovnici s prebivalištem na području Trešnjevke sjever.

Pozivamo vas da pratite daljnje najave održavanja Zbora, razmislite o pitanjima koja vas zanimaju vezano uz temu gradnje na zelenoj površni Samoborček /Grbavica, javite nam se ili dođete osobno na Zbor. Također i da djelite vijest o održavanju Zbora građana Trešnjevke sjever.

Ovakvi primjeri betonizacije na svakom slobodnom, "praznom" prostoru se ne događaju samo na Trešnjevci, nažalost, u mnogim dijelovima Zagreba sumanuta gradnja je uzela maha prije niz godina, uništava se zelenilo i javni prostor, pogoduje privatnom interesu, a odluke se donose " iza zatvorenih vrata".

Mi želimo kvart po mjeri čovjeka koji u njemu živi. 

Stoga, dođite na Zbor i recite kakvu Trešnjevku sjever želite. 

Ostavimo otvorenima ova "zatvorena vrata" iza kojih se odlučuje u naše ime, ishodi se potrebna dokumentacija već kad radovi počnu i izlazi u susret građevinskim lobijima, u sprezi kapitala i politike. 
Slogan Radničke fronte "ZA Zagreb u kojem svim odlučujemo" ovaj puta ćemo preformulirati: "ZA Trešnjevku O KOJOJ svi odlučujemo".

Zvjezdana Cikota, vijećnica Radničke fronte u Vijeću gradske četvrti Trešnjevka sjever 
(na koalicijskoj listi Zagreb je naš! Nova ljevica ORaH Radnička fronta Za grad)

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?