Tokom ljetnih mjeseci, praktički preko noći, počelo je kopanje i betoniranje poznate trešnjevačke zelene oaze Grbavica / Samoborček, područja kojim je nekada prolazila željeznička pruga za Samobor, ispod Hotela Panorama i trešnjevačke toplane. Sada se to službeno naziva Munjarski put.

Dio zelene površine koju stanovnici tog dijela Trešnjevke koriste kao šetalište, livadu za boravak s psima ili ljetnu oazu svježine u parkiću s nekoliko drvenih klupa, ograđen je visokom željeznom ogradom koja je postavljena iz sigurnosnih razloga gradilišta, ali je ujedno i zapriječila prolaz pješacima, a radovi su se intenzivirali raskopavanjem, nasipanjem šljunka, ugradnjom rubnika i kanalizacijskih odvoda, itd.

Informacije o radovima, što se gradi i tko gradi, skupljane su na kapaljku, što je izazvalo još veći interes, ali i revolt stanovništva. Prošli mjesec održano je i spontano protestno okupljanje stanovništva kod betonskog boćališta koje izgleda kao nemali bazen, a izgrađeno je neposredno prije ovogodišnjih lokalnih izbora. Stanovnici tvrde da ga nikad nitko ne koristi i čude se zbog čega je ondje uopće i izgrađeno.

Ispostavilo se da Grad Zagreb sada izvodi radove za asfaltni prilaz i komunalnu infrastrukturu za zgradu buduće deveterokatnice, uz dvije razine ispod zemlje, koju privatni investitor gradi na parceli unutar zelene zone pokraj teniskog igrališta.

Također, saznalo se da su "u projekt" u raznim fazama uključena i građevinska poduzeća i firme koje "posluju s nekretninama", a koje i inače često surađuju s Gradom Zagrebom, što je jednostavno i proguglati.

Sporno gradilište, na kojem se manipulira dijelom javne površine te pogoduje očitom privatnom interesu, pripada području gradske četvrti Trešnjevka sjever i prostire se na granici četiri mjesna odbora: Silvije Strahimir Kranjčević, Ciglenica, Samoborček i Nikola Tesla.

U petak je u MO Samoborček održan sastanak stanovnika kojem su, uz kolege/ice iz naše koalicije, prisustvovale i naše vijećnice iz spomenutih mjesnih odbora, Alma Smojver (potpredsjednica MO Samoborček), Maja Šćukanec (Ciglenica), Bojana Buntak (S. S Kranjčević) i vijećnik Igor Premužić ( potpredsjednik MO Nikola Tesla), te Zvjezdana Cikota, vijećnica u Vijeću gradske četvrti Trešnjevka sjever.

Stanovništvo, razumljivo, traži konkretne informacije, radi li se o namjeri izmjena GUP-a koji je prije 30-ak godina predviđao izgradnju prometnice prema krajnjem zapadu grada i koja je trebala biti nastavak na Kranjčevićevu, (no od tada se naselje izgradilo i izmijenilo), što se točno ovdje sve planira graditi i kako će ubuduće funkcionirati kvartovski život uz još više automobila i asfalta?
Zelene zone su neophodne u ovako gusto naseljenim područjima poput Trešnjevke, kao prostor koji pripada svima podjednako i koji svi imaju pravo koristiti kao pješaci, šetači, vlasnici pasa ili slučajni prolaznici.

Predloženo je sazivanje mjesnog zbora građana u 12. mjesecu, što ćemo nastojati čim prije iskoordinirati na razini mjesnih odbora i gradske četvrti. Mjesnom zboru građana obavezni su prisustvovati i predstavnici nadležnog Gradskog ureda za prostorno planiranje i izgradnju grada, za što smo primijetili da je stanovništvu osobito važno jer očekuju da će od njih dobiti relevantnije informacije i podatke.

Do tada će koordinacija i razmjena informacija ići preko jučer dogovorene Inicijative Samoborček, što slobodno možemo nazvati rađanjem demokratske prakse odozdo - povezivanje ulice, naselja, šireg kvarta u obrani zelene površine i zajedničkog javnog prostora, a nadamo se i daljnjem otporu privatnim interesima i raznim lobijima.

Na tome ćemo iz redova RF-a i dalje ustrajavati i o ovome, kao i o mogućim drugim slučajevima, izvještavati.

Pošteno je priznati da ova stranica koristi cookies/kolačiće.
Podatke koji se prikupe na taj način ne dilamo dalje. Pogotovo ne Googleu.
Za analizu statistike posjeta, kao i za sve drugo, koristimo open source.
OK?